Felperesek csoportjai még 2010-ben több keresetet nyújtottak be a Google ellen, miután a techvállalat elismerte, hogy a város utcáiról panorámaképeket készítő Street View járműveik érzékeny, privát adatokat - köztük e-maileket és jelszavakat- gyűjtöttek Wi-Fi hálozatokon keresztül - írja a Reuters.

A keresőóriás korábban mindössze annyit ismert el, hogy a szolgáltatás csak véletlenül rögzített bizonyos adatokat és azzal védekeztek, hogy a járművek folyamatos mozgásából adódóan csak töredékinformációkhoz jutottak hozzá.

A fellebbviteli bíróság 2013-ban elutasította a Google keresetét, amelyben kibújt volna a felelősség alól, végül a társaság 7 millió dollárt fizetett a perek rendezésére és egyúttal törölte a járművek által összegyűjtött adatokat is.

Öt évvel később, nagyjából 61 millió embert tömörítő csoportok végül a San Franciscó-i szövetségi bíróságon kötöttek ki és beleegyeztek, hogy a vállalat 13 millió dollárt fizessen az internetes adatvédelemmel foglalkozó társaságoknak, igaz ennek a menetét is többen kifogásolták, ugyanis azokat nem közvetlenül a sértettek kapják meg.

A vállalat azt ígéri, hogy a jövőben komoly intézkedéseket tesz az adatvédelem érdekében - írja a portál.

Magyarországon a Google térkép Utcakép szolgáltatása 2013 óta érhető el, azóta a helyi képanyagot rendszeresen frissítik, hogy az a lehető legpontosabban  tükrözze a valóságot. Az utcák és utak mellett a Google több magyar város gyalogos zónáit is rögzítette, valamint más, autóval megközelíthetetlen helyeket.

Bíróság mondta ki, hogy visszaélt az erőfölényével

Az Európai Bizottság 2017 nyarán rótt ki 2,42 milliárd eurós (akkori árfolyamon 830 milliárd forintos) bírságot a Google-re, amiért az amerikai cég jogsértő módon biztosított előnyt saját árösszehasonlító szolgáltatásának a versenytársakéval szemben. A vizsgálat ugyanis feltárta, hogy a termékkeresések eredményei figyelemfelkeltőbb módon jelentek meg az oldalon, ha a Google saját szolgáltatásából származtak.

A cég ezzel – a keresőszolgáltatások piacán fennálló erőfölényével visszaélve – akadályozta a fogyasztókért folyó valódi versenyt az árösszehasonlító szolgáltatások között.