A gyógyszerek ára Lengyelországban a legalacsonyabbak közé tartozik Európában, ez fűti illegális exportjukat, ami miatt komoly anyagi veszteség éri a gyógyszergyártókat, a kórházakban és patikákban pedig már fontos gyógyszerekből van hiány. Konzervatív becslés szerint a "kivándorló" gyógyszerek értéke legalább évi 2 milliárd zloty, vagyis 150 milliárd forint.

Hosszú a legkeresettebb gyógyszerek listája. Szerepelnek rajta életmentő gyógyszerek, mint az inzulin, véralvadás-gátlók (Clexane), szervátültetés után használtak, rákellenesek (Zoladex) és pszichiátriaiak (Rispolept). Ezek kétharmadát legálisan adják el külföldön, a többit kreatív könyveléssel. Fiktív gyógyintézeteket hoznak létre fiktív páciensekkel. Elméletileg a nagykereskedőknek joguk van külföldön eladni, de a gyakorlatban a gyógyszergyártók szabályozzák az ellátást - és azokat törvény kötelezi, hogy lépjenek közbe, ha egy adott gyógyszerből hiány keletkezik az országban. A patikák pedig sem külföldön, sem a nagykereskedőknek nem adhatnak el gyógyszereket - ezt viszont gyakran megszegik. Kialakult egy olyan gyakorlat is, hogy egy vállalkozó gyógyszer-nagykereskedést hoz létre, egy családtagja pedig patikát nyit, így máris nyitott a kapu az export előtt.

Mint a Dziennik Gazeta Prawna, a vezető lengyel gazdasági napilap írta, a gyógyszerfelügyelet (GIF), a rendőrség, a kincstárügy és a vámosok közösen sem tudnak sokat tenni. Eddig 4000 ellenőrzést hajtottak végre, de csak 320 lánckereskedéses esetet találtak. Ezek eredményeként bezártak 70 patikát és bevonták 37 nagykereskedés működési engedélyét - a többiek megúszták egy figyelmeztetéssel. A GIF szóvivője elismerte, hogy ez csak a jéghegy csúcsa. Ennek részben a törvényi szabályozás az oka. Az ellenőrnek ugyanis joga van bezáratni a gyógyszertárt és a nagykereskedést, de nem büntetheti meg magát a vállalkozót, aki néhány napon belül új céget alapít, és a lebukott vállalkozására kirótt büntetést busás hasznából kacagva kifizeti. A lánckereskedők gyakran orvosokat is bevonnak, akik szállítják a gyógyszerekhez szükséges recepteket.

Óriási haszon

A haszon óriási. Az IMS Health adatai szerint az innovatív gyógyszerek átlagos ára Lengyelországban 7,05 euró, miközben az európai uniós átlag 17,6, a szomszédos Németországban pedig közel 60 euró. Hasonló a helyzet a generikus gyógyszereknél is, amelyek csak Bulgáriában olcsóbbak mint Lengyelországban, ahol 2,9 euróba kerülnek, szemben az uniós átlag 5 és a német 40 euróval.

A nem legális export nemcsak a betegnek okoz kárt, hanem a gyógyszergyáraknak is. Nem egy esetben minden harmadik, a lengyel piacra szánt gyógyszer külföldön köt ki. A gyógyszerészeti főfelügyelő azt szeretné, ha létrehoznák azoknak a gyógyszereknek a listáját, amelyek kivitelét teljesen megtiltanák, és ezt folyamatosan frissítenék a lengyelországi piac szükségleteinek megfelelően. Számos olyan országban, ahol olcsók a gyógyszerek, van ilyen lista, például Spanyolországban és Görögországban is. A minisztérium szívesen lenne partner ebben, de szűk a mozgástere az egységes piac kialakítására törekvő uniós szabályok miatt.