Nem szabad túlságosan biztonságban éreznünk magunkat, mert ugyan jelentősen csökkentek a nyersanyagárak, a kilátások továbbra is instabilak és a kockázatok változatlanul fennállnak az európai gázellátásban – figyelmeztetett Mario Mehren, a kontinens egyik legjelentősebb olaj- és gázipari vállalata, a Wintershall Dea vezérigazgatója a társaság féléves jelentésének csütörtöki bemutatóján. A német óriáscég vezetője szerint mindenekelőtt az nem világos, hogy mi lesz az Oroszország és Ukrajna közötti gáztranzit-megállapodás lejárta után.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung tudósítása felidézi: a háború ellenére az orosz gáz még mindig Ukrajnán keresztül érkezik Európába, beleértve Ausztriát és Olaszországot is.

A kijevi kormány viszont bejelentette, hogy nem újítja meg a 2024 végén lejáró szerződést – ebben az esetben a Wintershall Dea vezérigazgatója szerint újabb áremelkedésre lehet számítani.

Mehren úgy látja, hogy Németország nem dőlhet hátra. A tavalyi tél enyhe volt, az ipari termelés visszaesése pedig nyomást gyakorolt ​​a keresletre – fogalmazott.

Döcögős a kivonulás az orosz piacról

A BASF német vegyipari csoport többségi tulajdonában lévő Wintershall kivonulása Oroszországból lassan halad előre – jelezte Mehren, hozzátéve, hogy az orosz kormány minden nap új akadályokat állít a jóváhagyási folyamatoknál, például vétójogot gyakorol a befektetések eladásakor.

– Ez mit sem változtat a döntésen, de a folyamat nehéz, különösen az orosz eszközök értékesítése terén. A Wintershall pénzügyileg már elhagyta az országot – húzta alá, megjegyezve, hogy Oroszország blokkolja a nyereség átutalását, ezért a vállalat de facto gazdaságilag kifosztottnak érzi magát. Korábbi adatok szerint az oroszországi közös cégek dekonszolidálásával a Wintershall 5,3 milliárd eurós veszteséget könyvelt el.

Feszültség a társtulajdonossal

A BASF leányvállalata több mint 30 éve tevékenykedik Oroszországban az Északi Áramlat társtulajdonosaként, és az Északi Áramlat2 társfinanszírozójaként fontos partnere a Gazprom orosz gázmonopóliumnak – idézi a napilap. A Wintershall eddig három finanszírozási projektben vett részt Szibériában, az orosz piacról történő kivonulást idén januárban jelentették be. A döntést azzal indokolták, hogy Oroszország agressziós háborúja összeegyeztethetetlen az értékeikkel, és tönkretette az együttműködést Európával.

A szektorban meghatározó gigavállalat vezetője szerint ugyanakkor az azonnali kivonulás csak azt eredményezné, hogy a milliárdokba kerülő gyártási engedélyek az orosz államhoz kerülnének.

Mehren azt is közölte, hogy a vállalatcsoport ezeket nem akarja eladni a Wintershall társtulajdonosának, Michail Fridmannak (LetterOne), vagyis nem tárgyalnak róla. Sőt, amióta az oligarcha blokkolta a tőzsdei értékesítésre vonatkozó terveket, feszült légkör uralkodik közte és a BASF között.

 

Magyarország az orosz olaj és gáz egyik legnagyobb vásárlója

A tavalyi év után, amikor Oroszország aranyáron tudott földgázt eladni, idén jóval kisebbek az olaj-, és gázbevételei. Az európai piac kiesését csak részben sikerült pótolni.

(Thurzó Katalin)