A Reuters jelentése szerint a japánok élesítik azokat a korábban nagy visszhangot és ellenérzéseket is kiváltó terüket, hogy a fukusimai atomerőmű kármentesítése és a 2011-ben megsérült egységek hűtésére felhasznált, sugárszennyezett vizet az óceánba engedik.

Az idén áprilisban kiadott engedély az úgynevezett Leszerelési projekt része, melynek célja, hogy Japán végre valahogy kézben tudja tartani a megsérült, és leszerelésre ítélt nukleáris erőmű, illetve a környéke kármentesítési költségeit.

A szennyezett víz egy alagúton keresztül jutna el a tengerig. Az, hogy az eddig összegyűjtött és tárolt 1,3 millió tonnányi szennyezett vízből 1 millió tonnányi - jelentős mértékben megszűrt, de teljes mértékben ártalmatlanítani nem tudott - fluidot gyakorlatilag beleöntenek az élővizekbe, a Reuters jelentése szerint költségracionalizálás: ekkora tétel évente több mint 284 milliárd forintnak megfelelő jent emészt fel a japán költségvetésben. Ráadásul az elmúlt 10 évben az e szennyezőanyagok tárolására rendelkezésre álló terület is drasztikusan csökkent.

A hírügynökség úgy tudja, hogy a japán kormány a "tehermentesítést" 2023 tavaszától kezdődően bonyolítaná le, és a szűrt folyadékot a víz alatt 1 kilométerre bevezetve pumpálnák a vízbe. 

A Tepco korábban is azt állította, hogy az erre kijelölt víz minden lehetséges szűrésen átesett, és így gyakorlatilag teljesen biztonságos. Ez azonban nem egészen így van - ahogy korábban megírtuk: a végeredmény egyáltalán nem tiszta víz, mert a tríciumot - a hidrogén radioaktív izotópját - nem sikerül elválasztani a víztől. A Tepco szerint ennek koncentráltsága nem akadály, mivel addig fogják hígítani, amíg az az előírt határértékek alá nem csökken, és csak ez után pumpálják majd az óceánba. 

Ez utóbbiról nem szól a friss hír, miközben azt is érdemes lenne tudni, hogy az 1 millió tonna, már kezelt folyadékot mennyi, valóban tiszta vízzel kell majd hígítani, hogy az elegy a megkívánt határérték alá érjen; illetve: összességében így vajon mekkora tríciummal szennyezett vízmennyiségről is van szó, amit majd a tenger élővilágán keresztül végül az emberiség mégis magához vehet majd.

A hivatalos becslések szerint Fukusimában a nukleáris katasztrófa utáni helyreállítás 40 évig tarthat.