Elektromos, 1000 kilométer/órás sebességre képes vonatot tesztel egy kanadai vállalat – írja a CNN. A tervek szerint az újszerű járműre, a FluxJetre olcsóbb jegyet lehetne váltani, mint a jelenlegi repülőjáratokra.

A torontoi székhelyű TransPod egyelőre saját városában tesztel egy csökkentett üzemmódban működő, egytonnás prototípust. A cég által repülő-vonat hibridnek nevezett jármű hasonló Elon Musk Hyperloopjához, hiszen a FluxJet is egy zárt vákuumcsőben közlekedne a jövőben a nagyvárosok között.

A Calgary és Edmonton közötti infrastruktúra kiépítése 18 milliárd dollárjába kerül majd a kanadai cégnek, a két város 300 kilométerre fekszik egymástól. A FluxJet sebessége a repülővel vetekszik, a két város közötti távolságot 45 percre rövidítené le a tervek szerint. A TransPodnak azonban egyelőre csak 550 millió dollárja van, ami a kutatás-fejlesztésre elég, de a kivitelezéshez közel sem. Ráadásul a területhasználati jogokat is meg kell szerezniük, mielőtt elkezdik az építkezést.

Az edmontoni repülőtér környékén már a jövő év végére kiépülhet a FluxJet útvonala, a két kanadai város között azonban csak 2027-ben indulhat meg a közlekedés. A jármű egyszerre 54 utast és 10 tonna rakományt szállíthat, a tervek szerint pedig kétpercenként követik majd egymást.