A legnagyobb európai flottákban kezdi meg a Ford a tisztán elektromos hajtású Transit haszonjárművének közúti próbáját, mielőtt az autó 2022 tavaszán kereskedelmi forgalomba kerül - közölte az autógyártó. 

A kísérletsorozat tíz darab E-Transit prototípussal indul, és a valós körülmények közt végrehajtott, intenzív tesztek során kiderül majd, hogyan válik be az E-Transit a postáknál, az önkormányzatoknál, a közműszolgáltatóknál, illetve a házhoz szállító és az élelmiszer-szállító cégeknél Németországban, Norvégiában és az Egyesült Királyságban. A tesztelő partnerek közt megtalálható az AWB köztisztasági vállalat, Köln város közműflottája, a brit DHL Express, a DPD, a Norvég Posta, és a Recover Nordic.

Az tesztelés keretében az E-Transit összes kivitelét próbára teszik, beleértve a dobozos áruszállító, a duplakabinos áruszállító és az önjáró alvázas változatokat is (3,5-től 4,25 tonna megengedett össztömeggel).

A magyar piacon egyébként többek között a hagyományos motorral szerel Transitoknak köszönhetően piacvezető a Ford a kishaszonjárművek szegmensében. Az év első hét hónapjában a Datahouse adatai szerint a márka részesedése közel 31 százalékos volt, szemben a második és harmadik helyen álló Fiat és Renault 12, illetve 10 százalékos részesedésével.