Holott 2019-ben még a távol-keleti ország felelt a termelés háromnegyedéért. A tiltás életbe lépésével először mintegy 40 százalékkal esett vissza a bányászat, míg a betiltást követő hónapokban – júliusban és augusztusban – komolyabb, mintegy 20 százalékos visszapattanás volt tapasztalható - számolt be az Euronews.

Ez arra utal, hogy a kínai bitcoinbányák számítógépeit, vagy legalábbis azok egy részét más országokba telepítették át. Korábban sok szó esett arról, hogy a skandináv országok szerepe megnőhet a bitcoin bányászatában, köszönhetően a megújuló energiaforrásoknak és az energia viszonylag alacsony árának.

A friss adatok azonban mást mutatnak. A május és augusztus közötti időszakban a bányák 35 százaléka az Egyesült Államokban, 18 százaléka Kazahsztánban, 11 százaléka pedig Oroszországban működött.

Az Egyesült Államok elsősorban a Washington államban elérhető olcsó vízenergia miatt lett vonzó, Kazahsztán ugyanakkor energiaszükségletét 70 százalékban szénből fedezi.

A becslések szerint a bitcoin jelenleg a globális áramtermelés mintegy fél százalékát használja fel, ugyanakkor a bányászat környezetterhelése nem korlátozódik az üvegházhatású gázok kibocsátására, hiszen a számítógépek gyorsan elavulnak, így sok ezer tonnányi elektronikai hulladék is keletkezik.

Idén szeptemberben tíz kínai kormányzati ügynökség, köztük a központi bank, valamint a banki, értékpapír- és devizaszabályozók közös nyilatkozatban közölte, hogy szorosan együttműködnek a kriptovalutákkal való kereskedés elleni erőteljes fellépés fenntartásában. Eszerint a kriptovaluták nem foroghatnak hagyományos valutaként a piacokon, és a tengerentúli tőzsdéknek tilos az interneten keresztül szolgáltatásokat nyújtaniuk a kínai befektetőknek. A jegybank megtiltotta a pénzintézeteknek, a fizetési vállalatoknak és az internetes cégeknek, hogy megkönnyítsék a kriptopénzekkel való kereskedést.

A lépések azután történnek, hogy a kínai államtanács, vagyis a kabinet májusban a pénzügyi kockázatok elhárítására tett erőfeszítések részeként a bitcoinbányászat és -kereskedelem visszaszorítására tett ígéretet, ami a kriptopénzek jelentős eladási hullámát váltotta ki.