A következő évtizedben megvalósuló beruházással korszerűsítik a Bentley gyárát  az angliai Crewe-ban - közölte szerdán a Volkswagen AG-hez tartozó márka. A döntéssel megmenekül a telephely 4000 dolgozójának az állása, valamint az Egyesült Királyság kormánya is sikerként kommunikálhatja, hogy sikerült helyben tartani a gyártást. Utóbbi azért jelentős siker, mert amióta az ország Európai Unióból való kilépésről döntött, több autóipari cég is a gyárbezárások mellett döntött. 

"Célunk, hogy ne csak a luxusautók vagy a fenntartható fejlődés tekintetében váljunk mércévé, hanem a teljes működésünk példaértékű legyen" - mondta Adrian Hallmark, a Bentley vezérigazgatója egy nyilatkozatban a Bloomberg szerint.

A Bentley azt tervezi, hogy 2026-ra kizárólag plug-in hibrid és elektromos autókat kínál majd, az évtized végére pedig teljes kínálatát átállítja teljesen akkumulátoros járművekre. Az olyan luxusautó-márkák, mint a Bentley, a Ferrari és az Aston Martin komoly kihívás előtt állnak, hogy egyszerre őrizzék meg márkaidentitásukat hiper- és luxusautóikkal, és egyszerre álljanak át az elektromos autók gyártására. Bár a Bentley imázsa is a nagy motorteljesítményre épül, a márka villamosításra való törekvését segítik a Volkswagen hatalmas technológiai beruházásai.

A Bentley közölte, hogy a környezetbarátabb Crewe-i üzemben 2025-ben kezdik meg a márka első EV-jének gyártását. A vállalat már bemutatta a Bentayga sportkocsijának plug-in hibrid változatait, valamint a Flying Spur szedánját.

A Volkswagen társmárkája, a Lamborghini 1,5 milliárd eurót (540 milliárd forintot) különített el a plug-in hibridekre való átállásra, és azt tervezi, hogy az évtized második felében egy tisztán akkumulátoros modellt kínál majd.