Magyar Levente felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar kormány már évekkel ezelőtt elkezdett egy építkezést és kapcsolatépítést azokkal az országokkal, "amelyeknek a biztonsági helyzete alapvető kihatással van Magyarország helyzetére". Így Bosznia-Hercegovinával, azon belül pedig kiemelten a többségében szerbek lakta országrésszel, a boszniai Szerb Köztársasággal alakult ki szoros együttműködése Budapestnek.

Mindezek után a magyar kormány úgy döntött, eleget tesz a Banja Luka-i megkeresésnek, és a határon túli magyar térségekéhez hasonló gazdaságfejlesztési programot indít a térségben - magyarázta az MTI szerint Magyar Levente.

A miniszterhelyettes közölte, a benyújtott pályázati jelentkezéseket a következő néhány hétben elbírálják, az elkövetkezendő hónapokban pedig ki is fizetik a támogatási összegeket, amelyekből a boszniai gazdálkodók tudnak "mezőgazdasági műveléshez szükséges eszközöket vásárolni Magyarországról". Magyar Levente egyben rámutatott, hogy ez a program így nemcsak a boszniai gazdaságot és a termelőket segíti, hanem "hozzájárul az egész régió prosperitásához, és ezáltal a stabilitásához".

Szijjártó Péter külügyminiszter júliusban még 35 millió eurónyi vállalkozásfejlesztési támogatási keretről beszélt egy Milorad Dodik boszniai szerb vezetővel közös sajtótájékoztatón. Ez az első támogatási ütem kerete.

"Ez egyben magyar exportösztönzési program is, mert minden gép, amelyet itt támogatással megvesznek majd a helyi gazdák, Magyarországon készül. Ez alapfeltétele a programnak. Ily módon a magyar gazdaságot is segítjük egy olyan kritikus időszakban, amely az orosz-ukrán konfliktus miatt előállt, és egész Európát rendkívül nehéz helyzetbe helyezi" - véli az MTI szerint a külügyi államtitkár.