Alig egy héttel azután, hogy megírtuk: a kiépítendő nyugat-ukrajnai zöldhidrogént gyártó energetikai kapacitásokra rácsatlakozva, Ukrajna-Szlovákia-Ausztria-Németország útvonalon megtervezték az európai hidrogén belépő kapuját, a projektben kulcsszerepet felvállaló szlovák Eurstream máris előállt egy módosítással.

A négy közép-európai gázinfrastruktúra társaság közös projektje számszerűen megmaradt, de a jelek szerint a Közép-Európán átívelő hidrogén sztráda kialakításának ötlete a cseheknek jobban tetszik az osztrákoknál, így az alábbi résztvevők írtak alá e projektre szóló memorandumot: a szlovák gázszolgáltató Eustream, az ukrán gázszolgáltató GTSOU, a cseh gázszolgáltató Net4gas és a német gázszolgáltató OGE.

A következő két évtizedben még a földgáz lesz a fő energiaforrás, úgyis, mint a szén-dioxid-mentesítési programok erős támasza. Ugyanakkor a szén-dioxid-semlegesség eléréséhez és fenntartásához - várhatóan 2050-től - a hidrogénnek lesz fontos szerepe. Ezért már ma el kell kezdenünk feltárni az ebben rejlő lehetőségeket- magyarázta Pawel Stanczak, az ukrán gázszolgáltató fejlesztési és átalakítási vezérigazgatóhelyettese. Hozzátette: a hidrogén egy ígéretes technológia, amely jelenleg a bevezetés korai szakaszában van, és a szomszédos átvitelirendszer-üzemeltetőkkel kötött partnerségek nagy szinergiákat biztosítanak a hidrogénfejlesztés szempontjából.

Az alábbi útvonalon kiépítendő hidrogéngáz-folyosó az aláírók szándéka szerint nem zárt, és a most fixált országokon kívül az Európai Unió más részeire is eljuthat, de jelenleg már az a fókusz, hogy a négy aláíró a projekt ráeső részét mihamarabb kidolgozza. A cél 2030, ekkor a rendszerben napi 120 GWh zöldhidrogénmennyiség szállítására kell berendezkednie az infrastruktúrának.

Andreas Rau, a NET4GAS ügyvezető igazgatója szerint az ehhez szükséges műszaki tartalom is nagyon bonyolult, bíznak abban, hogy a most kötött nemzetközi partnerség ehhez megfelelő megoldásokat szül majd. Az biztos, hogy a zöldhidrogén kereslettel nem lesz gond; Németország dedikáltan a kontinens legerősebb hidrogéngazdasgának kiépítésére készül - és és nagy mennyiségű hidrogénbehozatalra. Jörg Bergmann, az OGE vezérigazgatója szerint a jövő hidrogénpiacának szempontjából a transznacionális hidrogénhálózat kulcsfontosságú , és “a Közép -európai hidrogénfolyosó fontos lépés ebbe az irányba, mivel lehetőséget kínál arra, hogy már 2030-tól jelentős mennyiségű hidrogént szállítsanak a német ellátóközpontokhoz" - magyarázta.

Mindeközben ugyancsak a Eustream adta ki azt a közleményt is, mely szerint a cég megállapodott a német RWE egyik infrastrutúraüzemeltető vállalatával, a NAFTA-val és az EP Infrastructure-rel (EPIF), hogy közösen megvizsgálják annak lehetőségét, miként lehetséges a kelet-szlovákiai, kékhidrogént termelő létesítmények fejlesztése. Az ezügyben aláírt egyetértési megállapodás szerint 2023-ra az Eustream érintett csőrendszere technológiailag készen állhat majd az 5 százalékos hidrogénkeverékek befogadására. - A jövőben azt tervezzük, hogy egyik csővezetékünket a tiszta hidrogénátvitelnek szenteljük - mondta Rastislav Nukovic, a Eustream főigazgatója..