Az orosz vezetés mozgósítási döntése a gyenge pontján üti meg az orosz gazdaságot - írja a Bloomberg arra utalva, hogy az elmenekülő és bevonuló katonák méretes lyukakat ütnek a munkaerőpiacon. Ráadásul éppen akkor tűnnek el ezek az emberek, amikor az országot munkaerőhiány sújtja, a munkanélküliség rekordalacsony szinten van.

A távozók helyére aligha találnak a munkaadók új embereket, miközben a megélhetési gondokkal küszködő családoknak azzal kell számolniuk, hogy egyik hónapról a másikra kiesik a bevonulók bére a háztartásuk költségvetéséből.

A mozgósítás sokkot okozott a fogyasztói várakozásokban - mondják szakértők, utalva arra, hogy erős jelei vannak a nem feltétlenül szükséges vásárlások elhalasztásának, és ezzel a kereslet jelentős visszaesésének. Ez 0,5 százalékkal fejelheti meg az idei GDP-csökkenést.

Még rosszabb lesz

Alekszander Iszakkov közgazdász szerint súlyosbítja a gondot, hogy ez a helyzet elhúzódik a következő öt évre is. A kormány várakozása szerint idén három, jövőre egy százalékkal zsugorodhat az GDP, a nemzetközi szervezetek ennél nagyobb visszaesést várnak. A várakozásokat azonban még a mozgósítás bejelentése előtt fogalmazták meg.

A Kreml nyilvánosságra hozott ugyan egy listát arról, mely szakmákba tartozókat nem fognak behívni, ám ezt a helyben dolgozó sorozótisztek nem feltétlenül tartják be, továbbá az orosz üzleti szakmai szervezetek azt kérték, hogy bővítsék ezt a listát. A munkaügyi tanácsadók azt javasolják a munkaadóknak, hogy küldjék home office-ba munkavállalóikat azokon a napokon, amikor várható, hogy a munkahelyükre kézbesítik a behívót.

Elviszik a vidékieket

A hatóságok kezdik felismerni a képzett munkaerő piacán kialakuló súlyos helyzetet, ezért a behívók többségét az uráli térségben küldik ki - mondja Natalja Zubarevics, a Moszkvai Állami Egyetem tanára, akinek az orosz régiók a szakterülete. Ezzel azonban az a gond, hogy a farmokon és az építőiparban fog munkaerőhiányt okozni. Emellett emelkedni fog munkaképes korú korosztály átlagéletkora.

A high-tech szektor sajátos módon reagált arra, hogy az ígéret ellenére, miszerint a munkavállalóikat nem érinti majd a sorozás, sok dolgozójukat lekapcsolják. Magánrepülőgépeket béreltek a "veszélyeztetett" embereik kimentésére Oroszországból - írta a Kommerszant gazdasági napilap.

Összegében egyszerre jelentkezhet munkaerőhiány az alacsony képzettséget igénylő ágazatokban és a magasabb végzettségűek körében. Utóbbi egyértelműen párosul azzal a brain drainnel, azaz tudáselszívással, amit a külföldre utazók távozása okoz. Ők a jobban élők, a képzettebbek közül kerülnek ki - üres zsebbel sokkal macerásabb emigrálni.