Baráti árban állapodott meg az orosz gázt illetően Aleksandar Vučić szerb államfő orosz kollégájával Vlagyimir Putyinnal, kiemelve, hogy az európai uniós országokhoz viszonyítva háromszor olcsóbban kapja Szerbia a gázt - írja a vajdasági Szabad Magyar Szó. A szakemberek viszont azt mondják, vannak országok, amelyek ennél is kevesebbet fizetnek az orosz gázért, a két elnök megállapodása pedig egyáltalán nem garancia arra, hogy a háztartásoknak nem drágul meg a gáz.

A megállapodás értelmében ezen a télen 310 és 408 dollár között lesz 1000 köbméter gáz ára, és 2,2 milliárd köbméter leszállításáról állapodtak meg, ami június elsejével kezdődött meg. Továbbra is a hiányzik viszont Szerbiának 800 millió köbméter, ezt a szabad piaci áron kell majd megvásárolnia.

A MAT közgazdasági magazin szerint az év első negyedében Szerbia átlagosan 1100 dollárt fizetett ezer köbméter gázért, Románia és Csehország viszont ennél olcsóbban jutott a gázhoz.

Dr. Ivan Nikolić, a Közgazdasági Intézet és a MAT szakmunkatársa a Nova.rs-nek azt mondta, hogy a polgárok azért nem érzik még az energia drágulását, mert az állam átvállalta a költségeket, de azokat fokozatosan átterheli majd a lakosságra. Nem lesz az emelkedés drasztikus, de így is jelentősen befolyásolja majd az emberek életszínvonalát. A gáz és a villanyáram minden bizonnyal megdrágul még a tél előtt.