Ismét nőttek a fizetések Szlovákiában, azonban csak néhány ágazatban történtek inflációval párhuzamos béremelések - derül ki a pozsonyi Új Szó tudósításából. A Statisztikai Hivatal adatai szerint a nominálbérek éves szinten minden ágazatban emelkedtek.

A szálláshely-szolgáltatásban 26,3 százalékkal 936 euróra (384 ezer forint), az építőiparban 11,9 százalékkal 904 euróra, a kiskereskedelemben pedig 10,7 százalékkal 991 euróra.

Informatikusnak lenni jó

A nominálbérek a Szlovákiában régóta a legmagasabb keresetekkel rendelkező információs és kommunikációs tevékenységek területén nőttek a leglassabban, méghozzá 2,7 százalékkal, havi 2333 euróra (968 ezer forint).

Az infláció figyelembevétele után a reálbérek lényegében csak a szálláshely-szolgáltatásban emelkedtek az előző évhez képest, a többi kilenc ágazatban csökkentek.

Az egyik legkiszolgáltatottabb szektorban, a vendéglátóiparban – ahol a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett korlátozások és lezárások feloldása után nehezen találnak munkaerőt – csökkentek a fizetések.