Észak-Koreában éjszakai katonai parádéval ünnepelték meg az ország alapításának 73. évfordulóját, amelyen ezúttal nem az ország nukleáris robbanófejjel ellátható, interkontinentális ballisztikus rakétáit vonultatták fel, hanem a Munkás-Paraszt Vörösgárda rikító narancssárga vegyvédelmi ruhába öltöztetett polgári védelmi egységeit - adta hírül a Reuters. Kim Dzsongun diktátor részt vett a felvonuláson, de nem mondott beszédet.

A Rodong Sinmun, az országot irányító munkáspárt hivatalos lapja látványos fotókat közölt az egészségügyi védelmet biztosító maszkban felvonuló emberekről, ami minden bizonnyal azt hivatott szimbolizálni, hogy az ország egész kis hadsereget állít szembe a koronavírus támadásával. Ezen túl megjelent néhány hagyományos fegyver, rakétavetőket és páncéltörő rakétákat hordozó járművek, de nem ezeké volt a főszerep.

Tavaly októberben a világon éppen tomboló pandémia ellenére a nagy rakéták vonultak fel Pehjann központjában az államalapítási ünnepségen, korábban még nem látott típusok bemutatásával és Kim harcias beszédével fűszerezve. Bár Phenjan nem ismeri el, hogy a járvány elérte volna Észak-Koreát is, idén láthatóan azt akarták megmutatni, hogy a koronavírus sem győzheti le a rezsimet.

A 2017-ben megszigorított gazdasági szankciók az ország ellen Kim két éve indított enyhülési offenzívája ellenére érvényben maradtak, a koronapandémia nem kímélte Észak-Koreát sem, akárcsak az időjárás, amely súlyos károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt két évben. A mostani irányváltás a gazdasági szankciók enyhítéséért tett erőfeszítés is lehet.

Kim manőverezik

Yang Moo-jin, a szöuli University of North Korean Studies kutatóintézet professzora úgy véli, hogy mindezzel azt akarták üzenni a népnek, hogy az ország vezetése a belső problémák felé fordul, azaz le akarja gyűrni a járványt és annak káros gazdasági következményeit. Azzal, hogy elmaradt az erődemonstráció és Kim beszéde a diktátor ezúttal a rezsim szokásaihoz képest "szerényebbre" vette a ünnepséget.

Ezzel adott magának némi mozgásteret a déli szomszéddal és az USA-val folytatandó biztonsági tárgyalásokon. Észak- és Dél-Korea között júliusban újraélesztették a forródrótot, ám a dél-koreai és az amerikai hadsereg közös hadgyakorlata óta Phenjanban nem veszik fel a telefont. Joe Biden, az USA januárban beiktatott elnöke nem enyhített az USA Észak-Koreával szemben alkalmazott szigorú gazdasági szankcióin.