Elkészítette a közép- és kelet-európai-, valamint a kaukázusi régió államainak turisztikai versenyképességi rangsorát az emerging-europe.com portál. A Travel Competitiveness Index című felmérésben 23 ország szerepel, melyeket komplex kritériumrendszer alapján rangsoroltak.

Románia az előkelő harmadik helyre került, csupán Lengyelország és Magyarország előzte meg - írja a Maszol. Közvetlenül mögötte Horvátország áll a rangsorban, majd Észtország, Csehország, Lettország, Szlovákia, Litvánia és Montenegro következik. Rejtély, hogy a nemzetközi idegenforgalomban viszonylag jelentéktelennek számító Románia hogyan érhetett el dobogós helyezést, a tanulmány szerzői ugyanis nem hozták nyilvánosságra, hogy mely kritériumokat vették figyelembe.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint a koronavírus-járvány kitörése előtti utolsó évben, 2019-ben, 12,8 millió külföldi turista fordult meg Romániában, a vendégéjszakák száma pedig 30 millió volt. Magyarország, Csehország, Horvátország és Lengyelország lényegesen vonzóbb volt, 33, 57, 91, illetve 93 millió vendégéjszakával. Bulgáriában 27 millió volt a vendégéjszakák száma.