Ez év eleje óta évi 5,5 milliárd köbméter földgázt importálhat Lengyelország Németországból, az eddigi mennyiség több mint kétszeresét egy új gázvezeték-hálózatnak köszönhetően. Ez azt jelenti, hogy a német és cseh behozatal együtt már a lengyel gázimport 90 százalékát képes fedezni. Természetesen ez virtuális függetlenedés csak a Gazpromtól, ugyanis mindkét ország orosz gázt szállít Varsónak - mégis jelentős biztonsági tényezője az ellátásnak.

A lengyel állami Gaz-System vállalat a múlt év végén fejezte be az Oroszországból Németországba szállító jamali gázvezetékre kapcsolódó csőrendszer építését, így a korábbinál évi 3,2 milliárd köbméterrel több "német" gázhoz juthatnak a lengyelek. Az idei első negyedévi plusz mennyiséget már értékesítették is vállalatoknak egy aukción. Ezzel a módszerrel lényegesen olcsóbban juthatnak az energiahordozóhoz, mivel a németek 15-20 százalékkal olcsóbban kapják az orosz gázt, mint a lengyel importőr, a PGNiG.

Emellett az ellátás biztonságát szolgálja, hogy a Gaz-System garantálni tudja a német szállításokat akkor is, ha Moszkva leállítaná azokat Lengyelországnak. Az orosz gáztól való tényleges függetlenedés elérésében a jelentős előrelépést a swinoujsciei cseppfolyósított gázkikötő és terminál átadásától várják, amely évi 5 milliárd köbméter fogadására lesz alkalmas.