Kétszázezer lejig (16 millió forint) terjedő finanszírozást kaphatnak azok a külföldön élő román állampolgárok, akik hazajönnek, és itthon kezdenek vállalkozásba – idézte a Maszol a turisztikai és vállalkozásügyi minisztérium közleményét.  A finanszírozás a Start-Up Nation-program harmadik kiírása keretében valósul meg.

A vállalkozási kedv serkentésére indított Start-Up Nation-programra idén első ízben a diaszpórában élő román állampolgárok is pályázhatnak. A vissza nem térítendő támogatás felső határa 200 ezer lej. Azok a külföldön élő román állampolgárok számíthatnak erre a finanszírozásra, akik vállalják, hogy hazatérnek, és Romániában alapítanak olyan céget, amely legalább két, teljes munkaidős munkahelyet teremt.

Kevesebb vállalás, kevesebb pénz

Azok a pályázók, akik csak egy munkahely teremtését vállalják, maximum 100 ezer lejes támogatást kaphatnak. A kedvezményezett vállalatnak ezen kívül a projekt értékének legalább öt százalékát kitevő társfinanszírozást kell biztosítania.

A pályázónak tartózkodási vagy letelepedési engedéllyel vagy hosszú távú tartózkodásra jogosító vízummal kell igazolnia, hogy az utóbbi 12 hónapban külföldön élt. Pályázni online lehet a granturi.imm.gov.ro felületen, a határidő szeptember elseje.

A Start-Up Nation diaszpórának elkülönített keretösszege 20,031 millió lej (1,6 milliárd forint). A programot menedzselő vállalkozásügyi minisztérium célja, hogy ezer pályázónak biztosítson támogatást.