A lengyel EU-tagságot támogatók aránya évek óta az egyik legmagasabb európai viszonylatban, a CBOS lengyel állami közvéleménykutató-intézet szerint idén márciusban 89 százalékot ért el.

A Rzeczpospolita lengyel napilap megrendelésére az IBRIS cég által készített, hétfőn ismertetett felmérés szerint a lengyelek 81,1 százaléka Lengyelország EU-tagságának megőrzése mellett szavazna, ha erről népszavazást tartanák most.

Az uniós források lehívásának jogállamisági feltételekhez kötése körüli vita nem volt hatással a tagság támogatottságára - kommentálják a felmérést a napilapban. Rámutatnak: az uniós tagságot a felmérésben a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt híveinek 83 százaléka támogatta.

Azt, hogy jogállamsági feltételekhez kössék az uniós források felhasználását, a megkérdezettek 44,8 százaléka akarja. Szinte ugyanannyian - a válaszadók 44,2 százaléka - ellenkező állásponton vannak.

Lengyelország és Magyarország múlt hétfőn nagyköveti szinten elutasította a 2021 utáni uniós költségvetést és a helyreállítási alapot a hozzájuk kapcsolódó feltételrendszer miatt. Egyes lengyel ellenzéki politikusok ennek kapcsán azzal vádolták meg a lengyel kormányt, hogy ki akarja vezetni az országot az EU-ból.

Az ilyen véleményekre reagálva a lengyel külügyminiszter-helyettes, Szymon Szynkowski hétfőn a lengyel közszolgálati rádióban politikai fikciónak nevezte Lengyelország távozásáról szóló véleményeket.

A diplomata szerint a javasolt uniós feltételrendszer "messzemenő következményekkel" járna az EU számára, Varsó pedig "az erős unióban érdekelt". "Magyar partnereinkkel együtt jeleztük, hogy az ilyen költségvetési csomag (...) számunkra elfogadhatatlan, sérti az uniós alapszerződéseket" - mondta el a miniszterhelyettes.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egy hétfői Facebook-bejegyzésében megerősítette: kormánya "igent mond az EU-ra", elutasítja viszont a "büntető mechanizmusokat". "Kiállunk az alapszerződések betartása mellett, határozottan ki kell mondani, hogy senki sem erőltetheti ránk idegen víziók megvalósítását" - hangsúlyozta Morawiecki, aki Orbán Viktor miniszterelnök harcostársa a vétó ügyében.

A Dziennik Gazeta Prawna című gazdasági napilap hétfőn a PiS többéves politikai stratégiájának kiszivárgott tervezetét ismertette, az év végéig elfogadandó dokumentum a lap szerint erőteljesen épít Lengyelország EU-tagságára. "A lengyel-magyar vétó kapcsán megjelent aggodalmak ellenére (...) a tervezetben nemcsak hogy gyakran hivatkoznak az EU-ra, de kifejezetten beillesztik Lengyelországot az EU politikájába és stratégiájába" - olvasható a cikkben.

Érdemes megjegyezni, hogy korábbi felmérésekből kiderült, hogy a magyarok körében is igen magas az EU támogatottsága, az uniós források jogállami feltételekhez kötését a lakosság közel hármonegyede támogatja, a Euronews által a napokban közzétett közvélemény-kutatásból pedig az is kiderült, hogy a magyarok többsége a magyar kormány vétójával sem ért egyet.