Az Európai Beruházási Bank (EIB), az Európai Unió bankja 4 milliárd eurós programot jelentett be 2022-re és 2023-ra annak érdekében, hogy segítse az uniós tagállamokban található városokat és régiókat a sürgős beruházási igények kielégítésében, és az ukrajnai háborús menekültek befogadásával és integrációjával kapcsolatos kihívások megválaszolásában  - közölte az EIB.

 

Az új program, amelyet az EIB igazgatótanácsnak még jóvá kell hagynia, a menekültek számára közszolgáltatásokat nyújtó kulcsfontosságú szociális infrastruktúrák fejlesztésének finanszírozását célozza, beleértve a lakhatást, az iskolákat, a kórházakat és az óvodákat.

A pénzügyi támogatást tanácsadás egészíti ki, amelynek keretében ingyenes technikai segítségnyújtással támogatják az uniós tagállamok helyi hatóságait, hogy gyorsan felmérhessék a helyi szükségleteket, és megtervezhessék, rangsorolhassák, valamint előkészíthessék a vonatkozó beruházásokat.

Az EIB igazgatótanácsa 2022. március 22-én már jóváhagyta az Ukrajna számára biztosított szolidaritási csomagját. A csomag részeként az EU bankja március 8. és március 22. között 668 millió euró sürgős likviditási támogatást folyósított az ukrán kormány számára. Emellett az EIB törekszik arra, hogy további finanszírozást nyújtson, lehetővé téve, hogy az ukrán kormány fenntarthassa az Ukrajnában maradt polgárok számára biztosított alapvető közszolgáltatásokat. Ahogyan Werner Hoyer, az EBB elnöke és Denisz Smihal, Ukrajna miniszterelnöke megvitatta, ezeket a pénzeszközöket a közlekedés, az energia, a városfejlesztés és a digitális projektek támogatására irányozzák elő; a források részét képezik az Európai Bizottsággal együtt Ukrajna számára létrehozott szolidaritási csomagnak.

A közlemény szerint az EIB továbbra is keresi a lehetőségeket arra, hogy az Európai Bizottsággal együtt támogassa Ukrajnát és az ukrajnai menekülteket, különösen a közelmúltban elindult InvestEU program „szociális beruházás és készségfejlesztés” elemének keretében.

Az Ukrajna elleni orosz agresszió következtében eddig több mint 6,5 millióan kényszerültek az országon belül lakóhelyük elhagyására, és 3,8 millióan menekültek el az országból.