Legkevesebb hat Ukrajnával szomszédos orosz régióban emelték a terrorriasztás szintjét, miután a helyi lakosok robbanások sorozatát jelentették az elmúlt napokban - adta hírül a Moscow Times. Ezeket egyelőre "incidensnek" minősítik, mivel nem világos, hogy mi állhat a hátterükben.

A Kurszki régió volt az első, amely emelte a riasztási szintet április 10-én arra hivatkozva, hogy "provokációk történhetnek" azon a területen, amely az egyike volt az Ukrajna elleni invázióra készülő orosz csapatok felvonulásának. A hatóságok bejelentették, hogy biztonsági őrjáratokat indítanak és katonai, illetve rendőri ellenőrző pontokat állítanak fel.

Az elemzők arra számítanak, hogy az orosz haderő a következő napokban jelentős offenzívát indít Ukrajna délkeleti részén, miután átdobták a korábban Kijev ellen bevetett csapatokat. A Kurszki után a Belgorodi, a Voronyezsi és a Brjanszki régió vezetősége emelte sárgára - a háromszintű skála ktzépső szintjére - a terrorriasztási szintet.

Belgorodi régióban betiltották a petárdák használatát és a tűzijátékokat két hétre, hogy "ne rémisszék meg az embereket szükségtelen zajongással". A Krasznodari régió két Ukrajnával határos kerületében emelték a riasztási szintet, a Krímben hét kerületben tették ugyanezt. Egyedül a Rosztovi régió maradt ki a sorozatból, amely az orosz szeparatisták uralta ukrán területtel határos.