Kő kemény megszorításokat tartalmazó segélycsomaggal tért haza Brüsszelből tíz nappal ezelőtt Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök - akinek kormánya ezt megelőzően arra kényszerült, hogy korlátozza a bankokból felvehető és átutalható pénz nagyságát -, ám népszerűsége magasabban szárnyal, mint valaha - írja értetlenkedve a Wall Street Journal. Az athéni parlament szerdán szavaz arról a 900 oldalas törvénycsomagról, amelynek elfogadása előfeltétele az újabb segélycsomagról indítandó tárgyalásoknak, ám senki sem számít meglepetésre.

Más szóval Ciprasz el tudta érni, hogy pártja, a radikális baloldali Sziriza keményvonalas szárnya - amelynek tagjai ellenzik az EU és az IMF kemény válságkezelését - ne tudja megtorpedózni a javaslatcsomagot. A miniszterelnök feladta a soha többé megszorítások mantráját, amivel elvesztette a 147 fős Sziriza-frakció 39 képviselőjét, de ez minden. Az ellenzék támogatásával át tudja hajtani a jogszabályokat a törvényhozáson.

Majdnem kétharmad

A Kapa Research legfrissebb közvélemény-kutatása szerint Ciprasz elfogadottsága a nagy fordulat ellenére 60 százalék. A szerdai szavazás előtt sajtóhírek szerint keményen lépett fel pártbeli belső ellenzékével szemben. Kijelentette, hogy sokan az ő aláírása mögé akarnak elbújni, azaz olyan ötletekkel állnak elő, amelyek teljesíthetetlenek. Ezzel mossák kezeiket, és a miniszterelnökre hárítják a felelősséget a kemény intézkedésekért.

A kormányfő úgy látja, hogy senki nem állt elő jobb ötlettel, mint hogy elfogadják az újabb hitelcsomagot, amelynek keretfeltételei tartalmazhatnak adósságkönnyítést is.

Biztosan nem véletlen, hogy a parlamenti szavazás előtt jelentette ki Pierre Moscovici, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa, hogy az eurózóna pénzügyminiszterei lényegében megállapodtak abban, hogy javasolják főnökeiknek: adjanak némi engedményt. Csökkentsék tovább, az amúgy is apró kamatokat és tolják ki az amúgy is hosszú futamidőket.

Szavazhatnak, de miről?

Az MNI, a Deutsche Börse Group pénzügyi hírportálja arról számolt be, hogy Ciprasz a segélycsomag augusztus közepére-végére várt elfogadása után rendkívüli választásokat akar kiíratni. Elvileg nem sokat kockáztat, hiszen a Sziriza a szavazatok 42,5 százalékra számíthatna, ha most vasárnap lenne a választás, míg a legerősebb ellenzéki párt, a jobbközép Új Demokrácia - az előző kormány nagyobbik pártja - csupán 21,5 százalékot kapna. Kérdés, hogy a nép melyik Szirizát támogatja...

További gond, hogy a választás a segélycsomag elfogadás után történne. Ezért Ciprasz csak azzal kampányolhatna, hogy új kormánya élén visszaszorítaná a korrupciót és az adóelkerülést - mármint a gazdagokét. Kérdés azonban, hogy mire mehetne ezzel egy olyan országban, amelynek társadalma torkig van a megszorításokkal, és csak az érdekli, hogyan szabadulhatna ezektől.