Tavaly Románia az Európai Unió negyedik legnagyobb szőlőtermesztője volt az Eurostat adatai szerint - írja a Maszol. A termés 990 ezer tonna volt, hat százalékkal nagyobb, mint egy évvel korábban. Idén jóval kisebb termésre lehet számítani, a rendkívüli szárazság a szőlőnek sem tett jót.

„A tavalyinál körülbelül 30 százalékkal kisebb lesz a termés. Ez a helyzet az egész országban. A szárazság miatt apróbbak a szemek, kevesebb a lényereség” – nyilatkozta a Maszolnak Balla Géza. A közismert borász ménesi ültetvényein a napokban kezdték el a szüretelést, jelenleg a pezsgő alapanyagot takarítják be. Balla Géza elmondása szerint a szárazság csak mennyiségileg okozott kárt, a termés minősége megfelelő.

Segített az öntözés

Az aszály délen és keleten súlyosabb volt, mint a Kárpátoktól nyugatra, az ottani termelők veszteségei nagyobbak. „Megéreztük a szárazságot, de szerencsére van öntözőrendszerünk, amivel biztosítani tudtuk a szükséges vízmennyiséget, relatíve, mivel az esőt teljesen semmi sem pótolja. A termés öntözéssel együtt is kisebb lesz, azonban öntözés nélkül szinte semmi sem maradt volna” – nyilatkozta a Ziarul Financiarnak Sterian Bratu, egy 45 hektáron gazdálkodó Galac megyei borász.

Tavaly 317 romániai cég foglalkozott szőlőtermesztéssel, az együttes árbevételük 900 millió lej volt.