Nem eredményezett jelentős megtakarítást a megyei és az önkormányzati választás összevonása Szlovákiában – véli Eva Chmelová, a belügyminisztérium választásokért és népszavazásért felelős osztályának vezetője a pozsonyi Új Szó tudósítása szerint.

„Nem hinném, hogy komoly költségmegtakarításról beszélhetnénk” – jelentette ki sajtótájékoztatóján Chmelová. Külön kiadást jelentett ugyanis a speciális módon történő szavazás és a választási bizottságok tagjainak jutalmazása. „A választási bizottságok tagjainak jutalmazása most még egyszer akkora összeget tesz ki, mint a korábbi választásokon.”

Pontos számokat csak a költségek összegzése után lehet mondani. Ezzel egyidejűleg Damián Imre, az országos rendőrfőkapitány helyettese szerint a rendőrség részéről kisebbek a költségek. Négyezer rendőr ügyelt a biztonságra, és így nem kell kétszer szolgálatba állítani őket.

Nem kell mindent összevonni

Ladislav Orosz, a központi választási bizottság elnöke szerint előnyei és hátrányai is vannak az összevonásnak, és az államfőválasztás, valamint az európai parlamenti választás közös lebonyolítását nem támogatná. „Minden választásnak megvan a maga célja, értelme, és az összevonással ebből valami háttérbe szorul."

Annak kapcsán, hogy több helyen sorban kellett várakozniuk a választóknak, Chmelová megjegyezte, hogy a települések feladata volt elegendő szavazófülkéről gondoskodni. Ezt nehéz előre megsaccolni, és a szavazóhelyiségek kapacitása is véges.

Eközben a politikusok elégedettek az összevonással, ugyanis ennek segítségével sikerült feltornászni a részvételt. Az öt évvel ezelőtti megyei választásokon a szavazásra jogosultak kevesebb mint 30 százalék a vett részt, míg ez most majdnem felment 44 százalékra.