Az új szabályok értelmében a spanyolországi középületekben nyáron le kell kapcsolni a légkondicionálást, az irodai berendezéseket pedig az év legmelegebb hónapjaiban nem szabad 27 Celsius-foknál alacsonyabbra állítani.

Ez elsőre drasztikusnak tűnhet bár a klímahasználat egyik alapszabálya - már csak egészségügyi okokból is -, hogy ne legyen túl nagy differencia a külső és a belső hőmérséklet között. Spanyolországban nyáron gyakran 40 Celsius-fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

A - The Local által idézett - jogszabály arról is rendelkezik, hogy a  téli időszakban az irodákat nem lehet 19 Celsius-foknál melegebbre fűteni. Ezek az intézkedések "minden olyan esetben alkalmazandók, amikor ez technikailag lehetséges".

A rendelet tartalmazza az otthoni munkavégzés nagyobb mértékű alkalmazását a köztisztviselők számára, az energiatakarékos világítás fokozott használatát és napelemek tömeges telepítését a középületek tetejére.

A terv, amely része az orosz gáztól és olajtól való függőség csökkentésére irányuló uniós szintű erőfeszítésnek, több kerékpár-parkolóhely létesítését írja elő a kormányhivataloknál, hogy a közalkalmazottak kerékpárral járjanak munkába.

Az Európai Bizottság tervei szerint szerint az EU idén kétharmadával csökkentené az orosz gáztól való függőségét, és 2030 előtt megszüntetné az orosz gázszállításoktól való függőségét.

Olaszország áprilisban szintén bejelentette, hogy a nyári energiatakarékosság érdekében a középületek légkondicionálóinak kikapcsolását tervezi.