Megkapta a kiképzést 82 ezer sorköteles, és az ukrajnai harci övezetben tartózkodik. 41 ezer katonát aktív alakulatok már állományba vettek - mondta Szergej Sojgu védelmi miniszter az MTI moszkvai tudósítójának jelentése szerint.

A 300 ezer fős célt teljesítettük, további mozgósítási cél nincs - mondta Sojgu Putyinnak a Moszkvához közeli novo-ogarjovói államfői rezidencián, hozzátéve, hogy a behívók kiküldése lezárult. Jelenleg 218 ezer mozgósított a gyakorlótéren tökéletesíti a képességeit. (Az orosz sorozó hivatalok szinte házhoz mentek a behívók kézbesítésével - a szerk.)

A katonai nyilvántartó és sorozóirodák a továbbiakban csak önkénteseket és szerződéses szolgálatra jelentkezőket toboroznak - ígéri a miniszer. Állítása szerint különös figyelmet fordítottak a mozgósított katonák felkészítésére, mielőtt a "különleges katonai művelet" övezetébe küldték őket. (A közösségi médiában keringtek olyan felvételek, amelyek szerint rozsdás fegyvereket és nem megfelelő öltözetet kaptak egyes behívottak -  a szerk.)

Volt itt más mozgósítás is

Több mint 27 ezer vállalkozót és a végrehajtó hatalom több mint 1300, különböző szintű tisztségviselőjét mozgósították. Az önkéntesek számát 13 ezerben nevezte meg. Közölte, hogy a "különleges katonai művelet" részvevői mind megkapják a veteránstátust.

A találkozón Putyin hangsúlyozta, hogy csak jól kiképzett, mozgósított katonákat szabad a frontra küldeni. Mind az elnök, mind a miniszter kitért rá, hogy a mozgósítás elején több helyen gondok voltak a katonák a felszerelésével, ellátásával és illetményével kapcsolatban. Sojgu szerint ezeket a problémákat mostanra kiküszöbölték.