Miután július 1-jén hatályba lépett az üzemanyagok árkompenzációjára vonatkozó kormányrendelet Romániában, a nagy forgalmazóknál 50 banival olcsóbb lett literje a benzinnek és a gázolajnak is - adta hírül a Maszol. Az olcsóbbik benzinért, településtől és kereskedőtől függően 8,08 és 8,19 lej (660-670 forint) közötti összeget kellett fizetni.

Ezt követően két héten keresztül stagnáltak az árak, majd július 15-én, a Petrom csökkentette a benzin árát. Július 18-án, hétfőn, a piacvezető üzemanyag-forgalmazónál ismét lefelé mozdult el a benzin ára, egyre jobban közelít a 8 lejhez.

Az erdélyi városokban javult a helyzet

A versenyhivatal árösszehasonlító portálja szerint jelenleg már 8,03 lejért is lehet tankolni a benzin literjét, legalábbis Kolozsváron, Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen, s a monitorozott forgalmazók közül csakis a Petrom kútjainál, de nem mindegyiknél. Marosvásárhelyen, Szatmárnémetiben, Nagyváradon és Brassóban 8,05 lejbe kerül a legolcsóbb benzin.

Az árkompenzáció bevezetése előtt jellemzően a Lukoilnál volt a legolcsóbb az üzemanyag, jelenleg azonban a Petrom kínálja a legkedvezőbb áron a benzint.

A benzintől eltérően a gázolaj tartja az árát. Az árkompenzáció bevezetésének első napján az olcsóbbik dízel literje 8,69-8,75 lejbe került, ami azóta sem változott. Annak, hogy a benzin olcsóbb lett, a gázolaj ellenben nem, valószínűleg egyszerű a magyarázata: a hazai üzemanyag-fogyasztásnak előbbi hozzávetőleg mindössze a negyedét adja.