Romániában augusztus 1-én lép életbe az a szabály, miszerint a mikrovállalkozások részmunkaidős alkalmazottaknak az országos minimálbér után járó egészségbiztosítási és nyugdíj-hozzájárulást kell befizetniük - írja a Maszol. 2023 január 1-től 1 millió euróról 500 ezer euróra csökken az éves árbevétel maximális szintje a mikrovállalkozások számára.

Ezen összeg fölött nem az árbevétel egy vagy három százalékát kell befizetniük adó formájában, mint jelenleg, hanem a nyereség 16 százalékát. Nő a cégekből felvett osztalékok után fizetendő adó is, 5 százalékról 8 százalékra. A kormány azt állítja, hogy a módosításokról előzetesen egyeztetett az érintettek képviselőivel, ennek ellenére a vállalkozók egyhangúlag kritizálják az új adózási szabályokat.

Nem most kellene

Barabás Csaba, a gyergyói kis- és középvállalkozókat tömörítő Arbor elnöke szerint ezeket az intézkedéseket nem ilyenkor kellene bevezetni, amikor infláció van, s alig lábaltunk ki az egyikből, nyakunkon az újabb válság. A jelenlegi gazdasági helyzetben a munkáltatókat segíteni kellene, nem pedig újabb terheket róni rájuk. 

Még élesebb kritikát fogalmaz meg Bagoly Miklós Levente, a háromszéki kis- és középvállalkozásokat tömörítő Asimcov elnöke. „Egy ilyen krízishelyzetben adóemelést végrehajtani nem hiba, hanem hülyeség.” Szerint elhibázott megközelítés, hogy a kormány adóemeléssel próbálja meg befoltozni a költségvetési lyukakat. „Elhiszem, hogy az államkassza üres, szükség van többletbevételekre. Szerintem azonban először azt kellene megnézni, hol folyik el a pénz.”