Egészen elképesztő számokat produkál az önvezető mobil robotok (AMR-ek) és autonóm irányítású járművek (AGV-k) piaca. A Newtechnology.hu fedezte fel az Interact Analysis legfrissebb riportját, ami szerint idén 53 százalékkal többet értékesítettek belőlük, mint 2021-ben. 

Az elemző cég számításai szerint azonban

még ilyen bővülés mellett sem tartunk ott, hogy ezeknek a gépeknek a terjedése lecsengőben lenne, sőt: az emelkedés folyamatos lesz.

A The Robot Reportban elemzett felmérésük szerint 2027-ben már négymillió telepített darab lesz, és ebből másfél milliót abban az évben fognak üzembe helyezni.

Az elemzés úgy számol, hogy az AMR-ek és AGV-k értékesítéséből származó bevétel évi 30-40 százalékos növekedést produkál, és a legnagyobb felhajtóerejét az anyagszállítási megoldások automatizálása fogja jelenteni. Mindez összességében 8,5 milliárd dolláros értéket fog képviselni négy év múlva, ellentétben a mostani hárommilliárd dollárral.

A törekvés nem meglepő, a bővülés üteme viszont annál inkább, hiszen ebben az évben is komoly gazdasági nehézségekkel és akadozó ellátási láncokkal kellett megküzdenie a vállalatoknak, vagyis kevesen feltételezték volna, hogy a mobil robotoknak ekkora forgalma lesz. Az ellentmondást a felvevő- és a munkaerőpiac háza táján érdemes keresni: bár az e-kereskedelem a pandémia idején tapasztalt virágzáshoz képest szűkülőben van, még mindig jelentősen magasabb számokat produkál a világjárvány előtti állapotnál. Ez következésképpen azt jelenti, hogy az automatizálás iránti kereslet magas maradt, hiszen dolgozóból sem lett több, sőt.

Az Interact Analysis úgy véli, hogy a munkaerőhiány, az e-kereskedelem növekedése és a rugalmas gyártás iránti igény a továbbiakban is fűteni fogja a mobil robotok gyártását és értékesítését.