Eszméletlen drágulás: 1450 euróval (573 ezer forint) többet fizethetünk az áramért! Ezzel a címmel harangozta be a pozsonyi Új Szó azt a cikkét, amely a várható drágulásról szól. Néhány hónappal ezelőtt a pénzügyminiszter és a gazdasági miniszter olyan megállapodást írt alá a Szlovák Villamos Művekkel (SE), melynek célja a drasztikus áremelkedések megakadályozása volt.

Eredetileg egy úttörő memorandum születéséről beszéltek, amelyet még a szomszédos országok állampolgárai is megirigyelnek, hiszen megállapodtak a legnagyobb villamosenergia-termelővel a háztartási árak korlátozásáról. Akkoriban azt ígérték, hogy a villanyszámlák nem fognak ugrásszerűen emelkedni, és akár 500 eurót (200 ezer forint) is spórolhatnak majd a lakosok egy év alatt.

Hét számjegyű drágulás forintban

A Szlovák Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) elnöke azonban figyelmeztetett, folyamatos drágulás következik, és az áremelkedés első hulláma már augusztusban elindult.

A szlovák háztartásokat kellemetlen meglepetés érheti: évente akár 1450 euróval is többet fizethetnek az áramért.

Az a háztartás, amely fűtésre és melegvíz-ellátásra is használ villamos energiát, még többet költhet majd az ÚRSO szerint: esetükben 134 százalékos növekedés is lehet, ami 3000 eurót (1,185 millió forint) jelent.