Az amerikai PepsiCo Lengyelország délnyugati részét választotta burgonyalapú chipsjeinek új európai gyártási helyszínéül - tudósított a Notes from Poland. Az új üzemből Európa húsz piacára fogják szállítani a termékeket. Ez a gyár a vállalat ötödik, egyben legnagyobb beruházása Lengyelországban, miközben a legnagyobb és leginkább fenntartható tevékenységet folytató létesítménye Európában.

Az egymilliárd zlotyba (76 milliárd forint) kerülő fejlesztés eredményeként Lay’s és Doritos chipsek fognak készülni Sroda Sląska városában, Alsó-Sziléziában. Az üzemet várhatóan 2025-ben adják át. Nagyságára jellemző, hogy közel 55 ezer négyzetmétert foglal majd el és 450 új munkahelyet teremt. A PepsiCo azt ígéri, hogy a gyár tevékenysége 2035-re teljesen klímasemleges lesz. A cég többi üzeme lengyel földön immáron teljesen alternatív energiaforrásokkal működik.

Az új vállaláshoz a krumplihéjat biomassza-energia termelésére fogják felhasználni, a sütéshez felhasznált étolajat pedig üzemanyagként akarják másodlagosan hasznosítani.PepsiCo 1991 óta van jelen Lengyelországban, akkor nyitotta meg a Varsó melletti Michrówban első üzemét. Azóta három továbbit építettek. Emellett 2019-ben átadtak egy back office létesítményt Krakkóban, ami 400 embernek ad munkát.