Az orosz kormány régóta rebesgetett miniátalakítása megerősíthette a szűken egy éve óta hatalmon lévő Mihail Misusztyin miniszterelnök befolyását, miközben az is lehet, hogy csak Vlagyimir Putyin államfő lett erősebb azáltal, hogy jobban tudja alkalmazni az "Oszd meg és uralkodj!" elvét - írja a Moscow Times. Egy maroknyi miniszter cserélődött, a távozók helyére olyanok jöttek, akik eddig is ágazatuk kiemelkedő vezetői voltak. Például Vitalij Szaveljev közlekedési miniszter eddig az Aeroflot állami légitársaság élén állt, Nyikolaj Sulginov, az energiaügyi tárca új vezetője pedig a RusHydro áramtermelő óriást irányította.

Nem beszélhetünk valamiféle forradalomról, de fontos, hogy Misusztyin az új emberekkel olyanokat vihetett be a kormányába, akiket ő választott - mondja Tatjana Sztanovaja, a R.Politik politikai elemzőközpont alapítója. Váratlan év eleji kinevezésekor ugyanis megörökölte elődje, Dmitrij Medvegyev csapatát. Tom Adsehead, a Micro Advisory tanácsadó cég vezetője egyetért azzal, hogy bár a kormányfő nem érte el minden célját, de a személycserékkel növelte befolyását.

Putyin programja

Az új technokraták helyzetbe hozásával Misusztyin arra készül, hogy a járvány lecsengése után gőzerővel megkezdte főnöke reformterveinek végrehajtását. Misusztyin Putyin igazi reménye arra, hogy meg tudja mozdítani a vergődő orosz gazdaságot - véli Sztanovaja. Ezzel személy szerint fontosabbá vált az elnök számára. Medvegyevet állítólag nem kedvelte az államfő, különösen azután, hogy az elmúlt évtized végén kénytelen volt tandemben dolgozni vele, amikor négy évig ő volt a kormányfő és Medvegyev az elnök, mert Putyint két ciklus után nem lehet zsinórban újraválasztani.

Ugyanakkor Misusztyin feladata szigorúan a gazdaságpolitika végrehajtására korlátozódik - jegyzi meg Nyikolaj Petrov, a Chatham House kutatóintézet vezető kutatója. Ez az a terület, amely iránt Putyin húsz éve tartó regnálása alatt egyre inkább elvesztette az érdeklődését. A miniszterelnök egy szűk terület felett nagyobb befolyást szerzett, de ezen túl nem tud terjeszkedni.

Új bizottság

Ez akkor válik világossá, ha figyelembe vesszük, milyen további lépést tett az államfő a kormányátalakítással párhuzamosan. Létrehozott egy új 50 fős bizottságot, amelynek feladata az ország nemzetközi stratégiájának irányítása. Ezzel a külügyek terén gyakorlatilag egy a kormánnyal párhuzamos irányító szervezetet állított fel, kivonva ezt a területet Misusztyin ellenőrzése alól. Szakértők szerint ez a Putyin-féle "hatalommegosztás", amelyben szétválik a belső végrehajtás, illetve a külpolitika és a biztonságpolitika. Mindegyik feje az elnöknek jelent.

A történet egyik fontos eleme, hogy nem látunk olyan politikust, aki Putyin utódjelöltjévé nőhetné ki magát. Misusztyin még csak politikusnak sem tekinthető, egyszerűen egy technokrata tisztviselő, akiknek dolga a nála magasabb szinten született döntések végrehajtása. Putyin voltaképpen az államfő és a kormányfő egy személyben.

Meredek spekuláció

A jövő év elején Oroszország elnöke megromlott egészségi állapota miatt lemond hivataláról - vette át az onet.pl lengyel portál a brit The Sun bulvárlap meglehetősen nagyvonalú spekulációját. A brit lap moszkvai forrásokra hivatkozik, a Kreml szóvivője, Dmitrij Pjeszkov cáfolta a hírt. Megfigyelők látni vélik Vlagyimir Putyinon a Parkinson-kór jeleit, és állítólag élettársa, illetve lányai győzködik, hogy adja fel az óriási terheléssel járó államfői hivatalt. Emellett egyesek szerint azért terjesztettek be képviselők a parlamentben a volt államfőknek életfogytig tartó büntetlenséget biztosító törvényt, hogy előkészítsék Putyin visszavonulását. Az új szabály szerint a volt államfő örökös tagságot kapnána a szenátusban.