Oroszországot aggasztja a két volt szovjet tagköztársaság, Örményország és Azerbajdzsán között kiújult fegyveres konfliktus - mondta Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője a Moscow Times tudósítása szerint. Putyin a két régi ellenfél között szeptember közepén történt határvillongásra reagált, ami kétszáz ember életét követelte.

A Szovjetunió felbomlása óta a felek között területi viták vannak, amelyek háborúk sorozatához vezettek. Legutóbb 2020-ban tört ki rövid háború, amelyben az azeri hadsereg visszaszerezte az ország közepén lévő, örmények lakta Nagorno-Karabakh enklávé körül korábban örmény kézre került területeket. Végül orosz közvetítéssel beszüntették a harcokat, jelenleg az orosz hadsereg békefenntartóként biztosítja a szárazföldi folyosót Örményország és a vitatott hovatartozású terület között.

Putyin dörgő hangja

Alá akarom húzni, hogy bármilyen konfliktus két olyan ország között, amely közel van hozzánk, komolyan nyugtalanít bennünket - mondta már-már dörgő hangon az érintetteknek. Az orosz államfő azt várja a felektől, hogy fogják vissza magukat és tartsák be a 2020-as hathetes háborút lezáró megállapodásukban foglaltakat.

Putyin figyelmeztetése azt követően hangzott el, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter szintén békességre szólította fel az örményeket és azerieket, ám ezt egybekötötte azzal, hogy a két ország vezető diplomatáit a véres incidens után egy asztalhoz ültette.

Ezt megelőzően Nancy Pelosi, az amerikai Kongresszus képviselőházának elnöke Jerevánban azzal vádolta Azerbajdzsánt, hogy ki akarja kezdeni Örményország szuverenitását. Az amerikai jelenlétet az erősítette fel, hogy az örmény vezetés elégedetlen a régió hagyományos nagyhatalma, Oroszország szerepvállalásával az örmény-azeri konfliktusban.