A kormányfő az azonnali kérdések és válaszok órájában a pártjától, a jobbközép Kereszténydemokrata Uniótól (CDU) jobbra álló ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) egy képviselője azon kérdésére, hogy támogatja-e a "Magyarország szuverenitását megtámadó" Európai Bizottság fellépését a törvény ügyében, elmondta, hogy helytelennek tartja a jogszabályt.

Nem fér össze a politikáról alkotott elképzelésemmel, hogy az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatát ugyan engedélyezik, de korlátozzák a felvilágosítást róla.

Egy ilyen korlátozás összefüggésben áll "az oktatás szabadságával is, és hasonló ügyekkel, és olyasvalami, amit politikailag elutasítok" - fejtette ki a kereszténydemokrata politikus.

Ugyanakkor hozzátette: az Európai Bizottság önállóan dönt az esetleges kötelezettszegési eljárásokról, "mindenesetre én határozottan bírálom ezt a törvényt".

Megjegyezte, hogy barátsággal viszonyul Magyarországhoz, de a "politikai nézeteltéréseket" megnevezi. "Egyébként Orbán Viktor nem olyan miniszterelnök, aki ne tenné meg ugyanezt a saját országáért" - mondta Angela Merkel.

Olaf Scholz alkancellár, pénzügyminiszter - aki a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje a szeptemberi Bundestag-választáson - egy berlini miniszteri tájékoztatóján arra a kérdésre, hogy kancellárjelöltként miként értékeli "a magyar kormány LMBTIQ-ellenes törvényét" (LMBTIQ: leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, interszex, queer), kijelentette, hogy "teljességgel elfogadhatatlanok a magyar kormány homoszexuálisok és mások elleni törvényei". Hozzátette, hogy "az Európai Unió a liberális demokrácia értékeiből táplálkozó közösség", és tagjait éppen az köti össze, hogy kiállnak a demokráciáért, a jogállamiságért, és a kisebbségek védelméért és a társadalmi nyitottságért is.

"A nyitott társadalom az Európai Unió modellje", az új magyar törvény pedig nem fér össze ezzel a modellel - jelentette ki az alkancellár, ezért szerinte az Európai Uniónak fel kell lépnie a jogszabállyal szemben, "nekünk pedig világossá kell tennünk, hogy nem tarjuk elfogadhatónak".

Világossá kell tenni azt is, hogy az ilyen törvények elutasítása a németországi és az európai politikai közmegegyezés része - mondta a szociáldemokrata politikus.

Arra a kérdésre, hogy német kormányfőként miként viszonyulna Orbán Viktorhoz, mint magyar kormányfőhöz, azt mondta, hogy a konfliktusokat nem szabad szőnyeg alá söpörni, hanem felszínre kell hozni és meg kell vitatni. Így meg kell vitatni a nyitott társadalommal kapcsolatos kérdéseket is, méghozzá "világosan és pontosan".