Az oroszországi Belgorod régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov elmondta, hogy a két helikopter által végrehajtott, határon átnyúló tüzes támadásban két ember megsebesült, bár a Rosznyeft állami olajvállalat tagadta, hogy bárki megsérült volna – írja az AP.

"Természetesen ez nem olyasmi, ami úgy tekinthető, mint ami kényelmes feltételeket teremt a tárgyalások folytatásához" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője öt héttel azután, hogy Moszkva elkezdett több mint 150 ezer katonát átküldeni Ukrajna határán.

"Valamiért azt mondják, hogy mi tettük, de valójában ez nem felel meg a valóságnak" - mondta Olekszij Danilov, az ukrán nemzetbiztonsági tanács titkára az ukrán televízióban.

Oroszország már korábban is jelentett határon átnyúló lövéseket Ukrajna felől, köztük egy múlt heti incidenst, amelyben meghalt egy katonai lelkész, de légtérsértést nem. A Rosznyeft raktára mintegy 35 kilométerre van az ukrán határtól.

Közben Oroszország folytatta csapatai egy részének kivonását a Kijev környéki területekről, három nappal azután, hogy Moszkva közölte, csökkenti katonai tevékenységét az ukrán főváros és az északi Csernyihiv város közelében, hogy elősegítse a tárgyalásokat.

Miközben az orosz erők folytatták e két övezet bombázását, az ukrán csapatok a szárazföldön ellentámadásokkal és több város és falu visszafoglalására használták ki a visszavonulást.
Ukrajna és szövetségesei mégis arra figyelmeztettek, hogy a Kreml nem enyhít a helyzeten, hanem megerősíti csapatait, és az ország keleti részére helyezi át őket, hogy intenzívebb támadást indítsanak a többnyire orosz ajkú Donbász régió ellen, amely Mariupolt is magában foglalja.

A legutóbbi, videón keresztül zajló tárgyalások egy keddi törökországi találkozót követtek, ahol Ukrajna megismételte, hogy hajlandó lemondani a NATO-csatlakozási szándékáról, és semlegesnek nyilvánítja magát - ez Moszkva legfőbb követelése. Cserébe Ukrajna azt javasolta, hogy biztonságát több más ország garantálja.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.