Az ukrán kormány polgári védelmi segítségnyújtás iránti kérelmére válaszul az Európai Bizottság a tagállamok felajánlásainak köszönhetően további egészségügyi eszközöket, elsősegélycsomagokat, védőruházatot, fertőtlenítőszereket, valamint sátrakat, tűzoltó-berendezéseket, áramfejlesztőket és vízszivattyúkat juttat Ukrajnának – közölte az Európai Bizottság.

Az uniós polgári védelmi mechanizmus révén Ukrajnának nyújtott támogatás magában foglalja a Szlovénia, Románia, Franciaország, Írország, és Ausztria által már a múlt héten felajánlott segélyszállítmányokat, valamint a Horvátország, Németország, Olaszország, Litvánia, Spanyolország, Dánia és Svédország által felajánlott segítséget, melynek keretében több mint 2 millió alapvető fontosságú cikk érkezik majd Ukrajnába.

Ezenfelül Janez Lenarčič, a válságkezelésért felelős uniós biztos megbeszéléseket folytatott Románia, Lengyelország, Magyarország és Moldova illetékes minisztereivel, hogy áttekintsék, hogyan tud az EU segíteni az Ukrajnából érkező menekülteken.

Moldova múlt éjjel aktiválta az uniós polgári védelmi mechanizmust, hogy segítséget kérjen a migrációs hullámok kezeléséhez. Az uniós Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központ folyamatosan kapcsolatban áll az ukrán hatóságokkal és a szomszédos országok hatóságaival, hogy a segítségnyújtás folyamatosságát biztosítsa.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.