A Kreml 228 ausztrál kormányzati tisztségviselő és parlamenti képviselő, köztük Scott Morrison kormányfő, illetve Új-Zéland esetében 130 tisztségviselő és honatya, Jacinda Ardern miniszterelnököt is beleértve, került szankciós listára. Az orosz külügy szerint ez tükörintézkedés Canberra és Wellington barátságtalan lépéseire.

Alekszandr Darcsiev, a minisztérium észak-amerikai főosztályának igazgatója mindemellett közölte, hogy hamarosan meghozzák a válaszintézkedéseket az Egyesült Államok orosz pénzügyi szektort és tisztségviselőket érintő legfrissebb szankciói ügyében is. Mint mondta, nem feltétlenül tükörintézkedésekről lesz szó, hanem olyan szankciókról, amelyek mindenképpen érezhetők lesznek.

„Nem mi indítottuk el a szankciós spirált, az orosz-amerikai kapcsolatok tönkretételéért egyértelműen Washington felelős” – jelentette ki Darcsiev.

Azt is állította, hogy az orosz gazdaság kivédte a csapást, Joe Biden amerikai elnök kormányzatának nyílt rablótámadása ellenére. Szerinte a Fehér Házat és az amerikai külügyminisztériumot ez idegesíti, ezért döntött újabb szankciókról Washington.

A Kreml szerint saját magát fogja elszigetelni az Egyesült Államok, és vele a Washingtont szerinte gondolkodás nélkül követő "szatellit államok", amelyek a geopolitikai realitásokat figyelmen kívül hagyva törekszenek bármi áron fenntartani az amerikai hegemóniát.

Az Egyesült Államok által csütörtökön bevezetett szankciókat az ukrajnai Bucsában civilek ellen elkövetett mészárlás miatt rótták ki.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.