Egy magas rangú izraeli tisztviselő szerint a zsidó állam hírszerzési információkat oszt meg, valamint egy izraeli magáncég műholdas képit is átadta Ukrajnának az orosz csapatok állásáról. Valamint tájékoztatták őket arról, hogy az orosz hadsereg által használt iráni drónok hogyan működnek – számolt be a Jerusalem Post.

„Azt mondták, hogy állítólag nincsenek iráni drónok Ukrajnában. Nos, mi megtaláljuk a módját annak, hogy valóban ne maradjanak” – fogalmazott az izraeli hírszerzési tiszt.

Az orosz erők legalább augusztus óta az iráni drónok több változatát használják ukrajnai hadjáratukban - erősítették meg ukrán, amerikai és brit tisztviselők külön-külön hírszerzési jelentésekben. Moszkva különösen a Sáhed-136 (más átírásban Shahed) öngyilkos drónt használta. A pilóta nélküli légi jármű azonban korlátozott sikereket ért el eddig az ukrajnai fronton.

"Ezek a drónok lassúak és alacsony magasságban repülnek, így a magányos légi járműveket könnyű célba venni a hagyományos légvédelemmel" - közölte szerdán a brit védelmi minisztérium, de megjegyezte, hogy reális lehetőség, hogy Oroszország némi sikert ért el azzal, hogy egyszerre több ilyen eszközzel támadott.

Izraelt is sikerült Moszkvának magára húznia

Ukrajna és Irán között diplomáciai feszültség alakult ki a drónok Oroszországnak történő szállítása miatt, amelynek következtében a kijevi nagykövet akkreditációját visszavonták, és a diplomáciai képviseletet csökkentették. Iráni és orosz tisztviselők tagadták, hogy Oroszország iráni drónokat használna Ukrajnában.

Az ukrán hadsereg azt állítja, hogy az Oroszország által indított Shahed-136-osok közül sokat lelőttek. Egy hétfői akcióban állítólag a 86 drónból álló flotta 60 százalékát lőtték le.

Mivel Izrael ősellenségének tekinthető Irán, a mostani hírszerzési információk megosztása inkább Teherán, mint Moszkva ellen szól. Azonban Jeruzsálem egyre jobban támogatja az ukrán hadsereget az oroszokkal szemben.