Vlagyimir Putyin orosz államfő inváziója Ukrajna ellen felülírta az Oroszország katonai és gazdasági képességeivel kapcsolatos elképzeléseket – kezdi a Bloomberg összefoglalóját abból az alkalomból, hogy fél évvel ezelőtt kezdődött a háború. Nem lehet elégszer elismételni, hogy a nyugati szakértők az orosz katonaság fölényét jósolták, például Mark Milley, az amerikai hadsereg vezérkari főnöke úgy vélte, Kijevet 72 óra alatt az ellenőrzésük alá vonják az oroszok.

A másik várakozás az volt, hogy az orosz vezetés lehetőségeit behatárolják a gazdaság gyengeségei, Joe Biden például állítólag azt mondta, hogy „rubble (törmelék) lesz a ruble-ből”, azaz elértéktelenítik az orosz valutát. Eközben Putyin és környezete arra számított, hogy Ukrajna megosztott nemzet, amelyet hozzá nem értő vezetők irányítanak, akik nem fognak harcolni az országukért. Fél év elteltével jól lászik, hogy a kezdeti várakozások tévesek voltak mindkét oldalon. Hogy mi lesz a háború vége, az teljesen bizonytalan.

Újra kell gondolni a dolgokat

Szintén jól látszik, hogy a szakértőknek újra kell értékelniük, mit gondolnak az orosz hadsereg képességeiről a hagyományos hadviselés terén. Mint ahogy a NATO hasonló képességeit is átszabja, hogy a semleges Finnország és Svédország csatlakozik a katonai szövetséghez. Oroszország nincs egy súlycsoportban katonailag az USA-val vagy akár a NATO kisebb tagországaival – állítja Phillips O'Brien, a skót St. Andrews Egyetem stratégiai kutatásokkal foglalkozó professzora, aki a háború előtt is kételkedett az oroszok képességeiben.

A háború megmutatta, hogy az orosz katonaság nem képes bonyolult műveleteket végrehajtani oly módon, ahogy arra a brit, a francia vagy az izraeli hadsereg képes. Ebben az értelemben a szakértő szerint még másodrendű katonai hatalomnak sem tekinthető. Ami a másik oldalt illeti, az ukránok a nyugati támogatásra támaszkodva jó teljesítményt nyújtottak, ám egyelőre adósok annak bizonyításával, hogy képesek lennének egy nagy ellentámadást levezényelni.

Öt-tíz kemény tél

Az orosz gazdaság sokak várakozásával szemben nem omlott össze a nyugati szankciók súlya alatt. A második negyedéves évi négyszázalékos zsugorodás nem katasztrofális, miközben az emelkedő energiahordozó-árak kellő bevételhez juttatják az állami költségvetést. A moszkvai pénzügyminisztérium 12 százalékos GDP-csökkenést jósol 2022-re, egyes szakértők szerint viszont nagyobb a gazdasági visszaesés. Ugyanakkor miközben Európa, az USA és közeli szövetségeseik nem kereskednek az oroszokkal, Kína, India, a közel-keleti országok és mások nem adták fel orosz kapcsolataikat.

Moszkva kihasználja Európa gázfüggőségét, a gázcsap nyitásával és zárásával szorongatja a kontinens országait. A válasz az alternatív források keresése, ám Alexander De Croo belga miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy öt-tíz nehéz tél előtt áll Európa. Ez nem hangzik túlzásnak annak tükrében, hogy az idei nyáron az ilyenkor szokásos 15-szörösére ment fel a földgáz ára.

Megszépülő emlékek

Az orosz kormány környezetében dolgozó döntéshozók és tanácsadók egy része úgy emlékszik, hogy a háború előtt is tisztában voltak a hadsereg gyengeségeivel és azzal, milyen kihívást jelent egy Ukrajna elleni háború. Ezért gondolták úgy, hogy Putyin nem fogja meghozni a döntést a támadásról. Egy a katonai vezetéshez közel álló forrás szerint úgy látták, hogy a koreai háborúhoz fog hasonlítani az invázió: kialakul és megmerevedik egy frontvonal, bár úgy gondolták, hogy ez mélyebben lesz Ukrajnában a Dnyeper közelében.

Ezzel kapcsolatban a Financial Times helyi megfigyelőkre hivatkozva arról ír, hogy az oroszok beássák magukat a megszerzett állásaikba, miközben Putyin állítólag azt várja a hadseregtől, hogy a tél előtt elfoglalja a délkelet-ukrajnai Donbasz teljes területét.

Erre reflektál O'Brien professzor megjegyzése, miszerint az ukránok mindössze húsz amerikai HIMARS rakétarendszerrel, ami az 1980-as évek technikai szintjét képviseli, kiütötték az orosz hadianyagraktárakat és más logisztikai rendszereket a megszállt területeken, megroppantva az oroszok támadási képességét. Az amerikai hadseregnek 540 ilyen eszköze van - hívja fel a figyelmet a szakértő -, ami azt mutatja szerinte, hogy Oroszország nem játszik egy ligában az USA-val katonai téren.

Rossz előjelek az oroszoknak

Az orosz ipar képessége, hogy technológiailag fejlett fegyvereket építsen erősen erodálódott a nyugati szankciók miatt. Az ukrajnai hadszíntérről begyűjtött 27 fontos orosz fegyverrendszerben, köztük drónokban, rakétákban, kommunikációs berendezésekben 450 külföldi alkatrészt találtak, amelyeket amerikai vagy más Ukrajnát támogató országokban gyártottak. Meg fogják próbálni pótolni ezeket a feketepiacról, de ez nem fog 100 százalékos megoldást hozni.

Eközben az elemzőket is meglepte az ukrán katonák és parancsnokok innovatív képessége a harctéren. Jól szerepeltek a számukra szokatlan NATO-fegyverek alkalmazásában is. Ennek tükrében nem meglepő, hogy egy augusztusi felmérés szerint az ukránok 98 százaléka meg van győződve arról, hogy megnyerhetik a háborút Oroszországgal szemben.