A hitelminősítők az Ukrajna elleni orosz támadás okozta súlyos negatív adósminőségi sokkal indokolták a lépéseket.

A Moody's péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy Oroszország devizában és hazai valutában fennálló hosszú távú államadósság-kötelezettségeinek Baa3 szintű, illetve a rövid lejáratú szuverén rubeladósság P-3 minősítését vette leminősítési felülvizsgálat alá.

A Baa3 osztályzat a Moody's módszertanában a befektetési ajánlású besorolási sáv alapszintje, vagyis ha a cég Oroszországot leminősíti, az orosz államadós-osztályzat ennél a hitelminősítőnél átkerülne a befektetésre nem ajánlott - spekulatív - kategóriába.

A hitelminősítő ugyancsak leminősítési felülvizsgálatot jelentett be Ukrajna külső és hazai államadósságának B3 besorolására. Ez az osztályzat a Moody's minősítési kritériumai alapján mélyen spekulatív, a befektetési ajánlású sáv alapszintjétől hét fokozattal elmaradó besorolás.

A hitelminősítő az orosz államadós-besorolások leminősítési felülvizsgálatához fűzött indoklásában kiemelte: a súlyos és összehangolt szankciók tartós felfordulást okozhatnak a reálgazdaságban, a közfinanszírozásban és a pénzügyi rendszerben, így ronthatják Oroszország képességét adósságszolgálati kötelezettségeinek teljesítésére és refinanszírozására, és ez azonnali kockázatokkal terhelné a szuverén orosz adósprofilt.

A nagy orosz bankok elleni szankciók gyakorlatilag elvágják ezeket a pénzintézeteket a globális pénzügyi rendszertől, rendkívüli mértékben megnehezítve számukra a nemzetközi tranzakciók végrehajtását, és ez potenciálisan a szuverén adósság törlesztési képességét is érintheti - áll a Moody's elemzésében.

Ha a szankciók az adósságkötelezettségek törlesztésének késedelmét okozzák, a Moody's kritériumai szerint ez csődesemények minősülhetne és az orosz államadósság-besorolások leminősítéséhez vezethet.

A cég ugyanakkor ezt a forgatókönyvet valószínűtlennek tartja, mivel a nyugati szankciók várhatóan kivételeket tartalmaznak majd az orosz szuverén kötelezettségek törlesztésére. Ezt a véleményt támasztja alá az is, hogy az Egyesült Államok által bejelentett legutóbbi szankciók csak az újonnan - vagyis a büntetőintézkedések érvénybe lépése után - kibocsátott orosz államadósság-eszközök forgalmazására vonatkoznak.

A Moody's hangsúlyozza, hogy az orosz költségvetési tartalékok jelentősek, a nemzeti vagyonalapban 2021 végére az orosz hazai össztermék (GDP) 11 százalékának megfelelő tőke halmozódott fel.

Mindemellett a hatalmas devizatartalék az orosz külső fizetési pozíciót is erősíti: az aranykészletek nélkül számolt devizakészlet a múlt hónap végén 469 milliárd dollár volt. Ez a teljes idei orosz törlesztési kötelezettségnek több mint a háromszorosa, és csaknem maradéktalanul fedezi Oroszország teljes külső adósságállományát.

A hitelminősítő szerint ugyanakkor a jelentős újabb gazdasági és pénzügyi szankciók fennakadásokat okozhatnak a kereskedelmi forgalomban, valamint az orosz nyersolaj- és földgázexport ellenértékének törlesztésében, márpedig ez fontos állami bevételi forrás.

Az ukrán B3 államadósság-osztályzatra bejelentett leminősítési felülvizsgálat indoklásában a Moody's kiemeli, hogy a katonai konfliktus érdemi kockázatot jelent Ukrajna szuverén likviditási és külső pozíciójára, tekintettel arra, hogy nagy összegű külső kötelezettségek járnak le a következő években, és az ukrán gazdaság jelentős mértékben függ a devizafinanszírozástól - írja az MTI.

Január végén az ukrán devizatartalék 27,5 milliárd dollár volt, amely hozzávetőleg négyhavi import fedezetére elégséges. Jóllehet ez 2012 szeptembere óta a legmagasabb tartalékszint, a devizakészletek várhatóan egyre nagyobb nyomás alá kerülnek éppen olyan időszakban, amikor csökkennek a devizabevételek - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő várakozása szerint a nemzetközi tőkepiacokon Ukrajnának felszámított hitelköltségek lehetetlenné teszik a hozzáférést e finanszírozási forrásokhoz legalábbis a konfliktus időtartamára. Az irányadó ukrán állampapírok hozamfelára kétezer bázispont fölé ugrott az elmúlt időszakban.

A Fitch Ratings az ukrán államadós-besorolás péntek éjjel Londonban bejelentett leminősítésének indoklásában kiemeli, hogy Ukrajna külső likviditási pozíciója meglehetősen gyenge az idén esedékes 4,3 milliárd dollárnyi külső szuverén törlesztési kötelezettséghez mérve, és a várható tőkekiáramlás még tovább gyengíti a külső finanszírozási pozíciót.

Az orosz támadás súlyos negatív sokként ért számos kulcsfontosságú ukrán adósminőségi mérőszámot - teszi hozzá elemzésében a Fitch.

A cég szerint Ukrajnában eddig hiteles makrogazdasági szakpolitikai keretrendszer működött, amelyet rugalmas árfolyamrendszer, az inflációkövetés mellett elkötelezett monetáris politika és megfontolt költségvetési politika támasztott alá. Ebben a helyzetben Ukrajna 9 százalékos GDP-arányos külső hitelezői pozícióba került, alacsony államadósság-ráta mellett.

Mostantól azonban nagy a valószínűsége az elhúzódó politikai bizonytalanságnak, tekintettel arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűsíthető célja a rendszerváltás elérése Ukrajnában - áll a Fitch Ratings elemzésében.

 

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.