Az ukrán civilek meggyilkolásáról érkező hírek, amit több bizonyíték alapján nagy valószínűséggel orosz katonák követtek el megakasztották a Törökországban folyó ukrán-orosz béketárgyalásokat - mondta a Financial Timesnak Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő, Recep Tayyip Erdogan török elnök vezető tanácsadója. Az ukrán tárgyalókat megdöbbentették a látottak, akárcsak a török vendéglátóikat.

Törökország, amely a háború február 24-ei kitörése óta igyekszik közvetíteni, ennek ellenére arra biztatta a feleket, hogy folytassák a tárgyalásokat. Az ankarai védelmi minisztérium felvette a kapcsolatot a kijevi és a moszkvai hadügyi tárcával, hogy módot találjon az ostromlott Mariupol városában rekedt civilek kimentésére.

Kalin személy szerint nem vár nagyobb áttörést a tárgyalásokon a következő napokban vagy akár héten, de úgy véli, talán néhány héten belül újra előreléphetnek a felek a megállapodás felé vezető úton. Beszámolója szerint Moszkvát aggasztják a nyugati gazdasági szankciók következménye, amelyek kezdenek érezhetővé válni, ezért a Nyugatnak fel kellene ajánlania, hogy a békefolyamat enyhít ezeken.

Részletek

A béketárgyalások két nagy kérdése Ukrajna semleges státuszának pontos tartalma, illetve a területi viták rendezése. Kijev fegyveres semlegességet akar (ilyen a svájci), amelyben Ukrajna erős hadsereggel rendelkezik, és biztonságát az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai, illetve mások, így Németország és Törökország garantálnák. Moszkva azt akarja, hogy az ukrán hadsereg fegyvereivel ne lehessen elérni az orosz területeket, tehát például hosszú távú rakéták ne legyenek benne.

Ami a területi ügyeket illeti, Kalin szerint Oroszország azon túl, hogy el akarja ismertetni a Krím Oroszországhoz csatolását, nem tette világossá, hogy pontosan hogyan gondolja ezt. Ebben az egyszerű formában ez sem Ukrajnának, sem a nemzetközi közösségnek, így Törökországnak sem elfogadható. Mivel azonban a félsziget de facto Oroszországhoz tartozik, ki lehet dolgozni egy formulát arra, hogy ez milyen szinten, értelemben, mértékben ismerje Ukrajna és a világ.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos cikkeinket ezen a linken olvashatja.