A Gazprom bejelentette, hogy egyoldalúan leállítja a gázszállítást egyes európai ügyfelek részére. Ez egy újabb kísérlet Oroszország részéről arra, hogy a gázt eszközül használja zsarolás céljára. Ez indokolatlan és elfogadhatatlan, és ismételten jelzi, hogy Oroszország megbízhatatlan gázszolgáltató - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottsági elnöke.

Felkészültünk erre a forgatókönyvre. (…) Azon dolgozunk, hogy részletekbe menően megtervezzük összehangolt uniós válaszlépéseinket. Egyúttal folytatjuk a nemzetközi partnerekkel végzett munkát is annak érdekében, hogy alternatív gázellátásról gondoskodjunk - tette hozzá a politikus.

Az európai polgárok nyugodtak lehetnek afelől, hogy egységünk töretlen, és teljes mértékben szolidaritást vállalunk az érintett tagállamokkal ennek az új kihívásnak a kapcsán. Az európai polgárok számíthatnak maradéktalan támogatásunkra - fogalmazott az Európai Bizottsági elnöke.

Az EU támogatja az országokat, ahol leáll a gázszállítás

Az Európai Unió továbbra is együtt fog működni a nemzetközi partnerekkel az alternatív gázszállítások biztosításában, miként az európai és a nemzetközi közösség más vezetőivel is azért, hogy az európai energiaellátás biztonsága szavatolt maradjon. Az európaiak bízhatnak az unió egységében és teljes szolidaritásában azokkal a tagállamokkal, amelyek az új kihívással szemben kiemelten érintettek. "Az európaiak számíthatnak teljes támogatásunkra" - tette hozzá az EB elnöke.

Az Európai Bizottság elnöke szerdán délután tartott sajtótájékoztatóján az MTI szerint közölte: az Európai Bizottság mindent megtesz, hogy a gázszolgáltatás leállása a lehető legkevesebb hatással járjon az európai fogyasztókra. Lengyelország és Bulgária gázellátását uniós szomszédai biztosítják, ami a szolidaritás kifejezése mellett az energiahálózatok összekapcsoltságának jelentőségét és hatékonyságát is kiemeli.

"Ma a Kreml ismét kudarcot vallott abban, hogy megossza az európaiakat. Az orosz fosszilis tüzelőanyagok korszaka Európában véget ér. Európa előre lép az energia kérdésének terén."

Van terv az orosz gázszállítások pótlására

Von der Leyen emlékeztett a testület március elején előterjesztett javaslatára, amely egyebek mellett diverzifikálni kívánja a gázellátást, gyorsítani a megújuló energiahordozók elterjedését, valamint számos intézkedést vázol az emelkedő európai energiaárakra történő reagálástól az európai gázkészletek mielőbbi feltöltéséig. Megemlítette továbbá az Európai Unió és az Egyesült Államok között március végén létrejött, a cseppfolyósított földgáz leszállítását (LNG) az európai piac számára biztosító megállapodást is.

"Oroszország agresszív lépése újabb emlékeztető, hogy megbízható partnerekkel kell együttműködnünk, és ki kell építenünk energiafüggetlenségünket" - fogalmazott von der Leyen. Ezzel összefüggésben közölte: az uniós bizottság május közepén mutatja be a zöld átállás felgyorsítására vonatkozó terveit. "Minden euró, melyet a megújuló energiaforrásokba és az energiahatékonyságba fektetünk, a jövőbeli energiafüggetlenségünk előlege" - tette hozzá Ursula von der Leyen.

Lengyelország mellett Bulgáriának is leállította kedden a Gazprom a gázszállítást, mivel nem rubelben fizettek. Ez volt az első alkalom, hogy Oroszország az invázió óta elzárta a gázt az európai fogyasztók elől.

Magyarországra irányuló orosz földgázszállítás szerződés, ütemterv szerint és zavartalanul zajlik - jelentette be szerda reggel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.