Nem látogat Budapestre jövő héten a visegrádi államok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozására a cseh védelmi miniszter. Jana Černochová a Twitteren egyrészt azt írta, Magyarországon "jövő héten választások lesznek, és nem helyes, hogy ott kampányoljak" – számolt be a hírportál.

Černochová emellett amiatt is bírálta Orbán Viktor miniszterelnököt és kormányát, mivel nem támogatja az energetikai szankciók kivetését Moszkvára, mert az Magyarországnak gazdaságilag hátrányos lenne.

Mindig is támogattam a V4-eket, és nagyon sajnálom, hogy az olcsó orosz olaj most fontosabb a magyar politikusoknak, mint az ukrán vér.

– írta Twitter-bejegyzésében.

Az orosz-ukrán-háború kezdete óta a V4-ek egyre többet bírálják Magyarországot, míg Szlovákiával a magyar állam földvásárlásai miatt az elmúlt időszakban már megromlott a viszony. Pozsony kifogásolta, hogy a kormány egy 400 millió eurós befektetési alapot, amely segítségével a határon túli régiókban akartak mezőgazdasági területeket venni, ez pedig a Heger-kormány szerint beavatkozási próbálkozás a szlovák ügyekbe. A magyar fél végül visszalépett az alap létrehozásától.

A háború kezdete óta Lengyelország és Mateusz Morawiecki miniszterelnök is eltávolodott a budapesti vezetéstől. Varsó történelmi okokból is támogat minden oroszokkal szembeni szankciót, a héten pedig teljesen más oldalra került a két ország kormánya, ugyanis Varsó támogatja, hogy az orosz energiaszektorra is vessenek ki EU-s szankciókat, míg Orbán Viktor kormánya ezt gazdasági érdekekre hivatkozva ellenzi. Itt egy erős gazdasági szembenállás rajzolódott ki.

Óvatosan bírálta a magyar hozzállást a lengyel kormánypárt elnöke is a Reuters jelentése szerint, mivel Jarosław Kaczyński kijelentette, hogy nem örül Orbán Viktor magyar miniszterelnök Oroszországgal kapcsolatos óvatos álláspontjának. Ráadásul a lengyel belpolitikában vita támadt arról, hogy Budapest részt vett egy titkos paktum kidolgozásában Oroszországgal közösen, amely visszaadná a kárpátaljai területeket Magyarországnak. Bár a forgatókönyv létét tagadta a magyar fél - valamint azzal együtt emlegetett lengyel politikusok is -, a viszonynak ez sem tett jót.

Orbán Viktor miniszterelnök nem is vett részt V4-es társai közül Morawieckivel és Petr Fiala cseh kormányfővel az EU-s miniszterelnökök egy kiscsoportjának kijevi látogatásán március 15-én. Pedig a csoporthoz csatlakozott még Janez Janša szlovén vezető is, hogy az ostromlott ukrán fővárosban egyeztessen Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel. Maga az ukrán államfő a csütörtöki Európai Tanácscsal folytatott videóhívásán kérdőre is vonta a magyar kormányfőt:

"...És te tétovázol, hogy kivesd a szankciókat vagy ne? És te hezitálsz, hogy átengedd-e a fegyvereket vagy ne? Tétovázol, hogy kereskedj Oroszországgal vagy ne? Nincs idő tétovázni, most dönteni kell. Hiszünk benned. Szükségünk van a támogatásodra. Hiszünk a népedben” – fogalmazott Volodimir Zelenszkij.

A megjegyzést követően Havasi Bertalan, a miniszterelnök szóvivője azt közölte, hogy Orbán Viktor álláspontja szerint:

Magyarország ki akar maradni ebből a háborúból, ezért nem enged át fegyverszállítmányokat, és nem küld fegyvereket Ukrajnába. Ugyanakkor minden eszközzel segíti a háború elől menekülőket, és humanitárius segítséget nyújt nekik.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos cikkeinket ezen a linken olvashatja.