Néhány éve Európa az Európa északi részén lakók olyan "turistákkal" találkozhatnak, akiket garantáltan örökre a szívükbe zárnak. A látszólag lusta, ám szükség esetén úszva 35 kilométer/órás sebességre is képes rozmárokról van szó, akik egyre többször tűnnek fel olyan helyeken, ahol nem számítanak rájuk - derül ki más sajtóorgánumok mellett a BBC beszámolóiból.

Két évvel ezelőtt a koronavírus-járvány tetőzésének idején Anglia déli partjainál Cornwallnál tűnt fel egy példány, akire oly annyira nem számítottak ezen a környéken, hogy felfedezője tíz méteres közelségbe került hozzá. Szakértők ezt a távolságot kerülendőnek tartják, mert a rozmár nem támad emberre, kivéve, ha veszélyeztetve érzi magát.

Úszkál erre-arra

A hozzáértők úgy gondolják, hogy ugyanez az állat tűnt fel kicsit korábban Pembrokeshire-nél a walesi partoknál némileg északabbra. Egyszerűen annyira valószínűtlen a rozmárok jelenléte ezen a vidéken, hogy észszerűbb ezt feltételezni, mint azt, hogy többen vannak.

Egy évvel később a Anglia keleti partjánál Northumberland környékén láttak egy rozmárt, akiről már azt feltételezik, hogy azok közül az állatok közül van, akik messze elkalandozva ennek az állatfajnak az élőhelyétől bekeveredtek az emberlakta területekre. A szakértők az állat tiszteletét javallották, mondván csak megpihen, hogy összeszedve erejét továbbvándoroljon.

Nemrégiben aztán egy még messzebb elvándorolt rozmár jelent meg Lengyelország balti-tengeri részén, amelyről úgy tartják a szakemberek, hogy nem sokkal korábban még Németországban nézelődött.

Istennő a kikötőben

A legújabb célpont Norvégia fővárosa, Oslo kikötője volt, ahol egy 600 kilogrammos hölgy rozmár a csónakokat választotta pihenőhelyül - mármint azokat, amelyek nem borultak fel, amikor megpróbálta felkapaszkodni rájuk. Előfordult párszor, hogy egyesek túl közel kerültek hozzá, és volt olyan lelketlen illető, aki szerint el kellene altatni az állatot, hogy ne okozzon több anyagi kárt és ne kerüljön összetűzésbe az emberekkel.

A rozmár védett állat, korábban a kihalás szélére került a vadászat miatt. Aki sport célokból Kanadában vadászna rozmárra, annak legalább 12,5 ezer dollárt (ötmillió forint) kell leperkálnia az erre szakosodott cégnél egy kis mészárlásra. Ezért még egy fotót is készítenek róla áldozata felett.