Az ifo (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) német gazdaságkutató intézet keddi adatai szerint augusztus 14,7 pontra csökkentek a gazdaság egészére vonatkozó árvárakozások a júliusi 16,3 után. Az indikátor arra mutat rá, hogy a vállalatok mekkora része számol áremeléssel a következő három hónapban. Az árváltozások mértékére nem kérdez  rá a gazdaságkutató intézet.

Timo Wollmershäuser, az ifo vezető közgazdásza szerint hosszú és nehéz út vezet az infláció csökkenéséhez. Az árvárakozások csak kis mértékben esnek a szolgáltatási szektorban, a vendéglátásban például 47,8-ról csak 46,6 pontra, a kiskereskedelemben 34,9 pontról 33,5-re.

Utóbbin belül az italok és az élelmiszerek árvárakozási mutatója is csökkent, azonban még mindig magas: 55,3 pontról mindössze 55,1-ig változott. Ezzel szemben a feldolgozóiparban lényegében megállt a drágulás, az árvárakozások a júliusi 4,0 pontról 3,7-re csökkentek.

Mindez azonban ellentétes fejleményeket fed le, mivel az autógyártók továbbra is áremeléssel számolnak, amit a 21,6 pontos augusztusi indikátor is jelez.

Ugyanakkor más ágazatokban jelentős árcsökkenés rajzolódik ki, többek között a papírgyártó vállalatok is, a mutató itt 48,1 pontos mínuszon állt augusztusban.

A szolgáltatószektor vállalatainak összessége viszont továbbra is áremelést tervez, azonban 27 pontról 23,7-re esett az árvárakozás.

Az építőiparban is árak csökkenésével számolnak, az indikátor mínusz 8,3-ról mínusz 10 pontra esett az ifo közleménye szerint – számolt be róla az MTI.

A német gazdaságot már nem a külkereskedelem fűti

Nemzeti és globális tényezők kombinációja sújtotta Németország havi exportját, de a kivitel a vártnál kisebb mértékben esett vissza. A kereskedelem már nem erős növekedési hajtóereje a német gazdaságnak.
Bővebben>>>