A Downing Street ismertetése szerint a brit–amerikai energiabiztonsági partnerségnek nevezett együttműködési keretrendszer fő célkitűzései közé tartozik az orosz energiahordozó-exporttal szembeni globális függés csökkentése, az energiapiacok stabilizálása, valamint az energiahatékonyság, a nukleáris és a megújuló energiaforrások területén folyó együttműködés erősítése – írja az MTI.

Sunak és Biden közös közleménye kiemeli, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja okozta az energiaárak kiugró emelkedését a nemzetközi piacokon. Ennek következtében emelkedtek a megélhetési költségek is, és erre válaszul a brit-amerikai kezdeményezés keretében létrehozandó közös munkacsoport elsődleges fontosságú céljai között szerepel a Nagy-Britanniába és a szélesebb európai piacra irányuló amerikai LNG-szállítások tartós növelése.

Az Egyesült Államok már a következő egy évben legalább 9-10 milliárd köbméter földgáznak megfelelő LNG-mennyiséget szállít nagy-britanniai fogadóterminálokba. Ez több mint a kétszerese az eddig importált mennyiségnek: a londoni miniszterelnöki hivatal szerdai tájékoztatása szerint Nagy-Britannia 2021-ben 3,9 milliárd köbméternek megfelelő mennyiségű cseppfolyósított földgázt vásárolt az Egyesült Államoktól.

Rishi Sunak brit miniszterelnök a kezdeményezés bejelentéséhez fűzött nyilatkozatában kiemelte: Nagy-Britannia és az Egyesült Államok együttesen biztosítja, hogy az energiahordozók globális árfolyamát és a két ország ellátásának biztonságát a jövőben soha többé ne manipulálhassa "pillanatnyi szeszélyének megfelelően egy hanyatló rezsim".

Sunak szerint a brit–amerikai partnerségi kezdeményezés csökkenti a brit fogyasztók energiaszámláit, és elősegíti, hogy Európa egyszer és mindenkorra véget vethessen az orosz energiahordozó-szállításokkal szembeni függésének.

London már korábban bejelentette, hogy az idei év végéig beszünteti az orosz nyersolaj importját, és a brit kormány többször hangoztatta azt az álláspontját, hogy az egész világnak fel kell számolnia függését az orosz energiahordozó-szállításoktól.