"A járvány elleni közel három évnyi küzdelem után országunk egészsége és egészségügyi rendszere kiállta a próbát" - Szun Csunlan miniszterelnök-helyettes mondta ezt nemrég, amikor a vírushelyzetről és az ország egészségügyéről, az ellátásbiztonságról kérdezték. A kínai állam annak ellenére engedte el a gyeplőt, hogy a napi esetszám rekord közelben mozog és az állami propaganda évek óta azt sulykolja, hogy katasztrófát okozna a korlátozások feloldása. A John Hopkins Egyetem hétfői adatai alapján 4 396 286 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 16 717 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben(napi adatközlés - a szerk.).

A számok elkeserítőek, ráadásul - mint az Euronews összefoglalójában olvashatjuk - a Kínában tapasztalható COVID-19 hullám egy új koronavírus mutánst is rászabadíthat a világra. Bár a kínai miniszterelnök-helyettes állítása szerint a teljes lakosság oltottsági aránya meghaladja a 90 százalékot, és a "közegészségügyi tudatosság és minőség jelentősen javult”, a John Hopkins szakértői pesszimisták. Mint mondják, az országban nagy a népességszám, ehhez képest viszont alacsony a védettség. Egy ilyen környezetben - hangsúlyozzák - a korábbi tapasztalatokból kiindulva adott egy új variáns megjelenése. Hogy az új mutáns milyen lesz, hogyan hatnak ellene a vakcinák, még a szakemberek sem tudják pontosan. Dr. Stuart Campbell Ray, az egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője szerint az Omikron-variánshoz hasonlít majd. 

Zéró covid politika kilőve - ebből baj lehet

Az 1,4 milliárd lakosú ország nemrégiben elengedte az úgynevezett zéró covid politikát. A lazítás hatása már érződik, arányaiban ugyan magas az átoltottság, de az emlékeztető oltást a törvényi kényszer hiányában is jóval kevesebben veszik fel, különösen az idősebb generáció. Mivel sok oltást több mint egy évvel ezelőtt adtak be, így a védettség megkopott. További probléma, hogy a hazai vakcinák kevésbé bizonyultak hatásosnak a súlyos fertőzés ellen, mint a nyugati típusú, úgynevezett mRNS vakcinák.  Hogy mi lesz ennek az eredménye? - új variánsok jelennek meg, több lesz a beteg, húzza alá Dr. Stuart. 

A koronavírus újra durván berobbant Kínában, egyes jóslatok szerint pár hónapon belül az ország 60 százaléka megfertőződik és akár egymillió áldozat is lehet a következő időszakban. A több mint 26 millió lakosú sanghaj egyik legnagyobb kórháza pedig úgy számol, hogy a metropolisz lakosának fele a jövő hét végéig már fertőzött lesz, ami lesújtó. "Emlékezzünk vissza, az új hullámok megjelenésével jöttek az új varinások is"- emlékeztet Dr. Stuart, aki szerint a vírus olyan, mint egy boxoló, kicselezi az ellenfelét (a vakcinákat), alkalmazkodik és támad. 

Nincs rá oka, hogy gyengüljön

A kínaihoz hasonló, részben immunis lakosság különösen nagy nyomást gyakorol a vírusra, hogy "megváltozzon", riasztó továbbá, hogy a vírusnak nincs olyan biológiai eredetű oka, hogy az idő múlásával gyengüljön, végső soron kevesebb problémát okozva az emberiségnek. "Az elmúlt hat-tizenkét hónapban a világ számos részén tapasztalt enyhülés nagy része a vakcinák vagy fertőzés révén szerzett immunitásnak köszönhető, nem pedig annak, hogy a vírus súlyossága megváltozott volna" - mutat rá Dr. Sutart. 

A kínai vakcinák egy régebbi technológián alapulnak, így kevesebb antitestet termelnek, mint az mRNS vakcinák, ezáltal - magyarázza Dr. Gagandeep Kang, aki az indiai Vellore-ban található Christian Medical College-ban tanulmányozza a vírusokat - még nem tudni, hogy a vírus ugyanolyan fejlődési mintát követ-e Kínában, mint a világ többi részén, miután kifejlesztették a vakcinákat. 

130-ból 50

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrégiben aggodalmát fejezte ki a Kínából érkező súlyos megbetegedésekről szóló jelentések miatt. Baoding és Langfang városokban, valamint a Peking melletti kórházakban se elegendő ágy, se személyzet nincs az intenzíveken az ellátáshoz. Kínában tartományonként három városi kórház áll rendelkezésre a vírus terjedésének nyomonkövetésére, ezekben az intézményekben hetente vesznek mintákat olyanoktól, akik vagy súlyos betegek, vagy meghaltak a vírus valamilyen szövődményétől.  Hszü Venbó, a Kínai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ munkatársa egy keddi tájékoztatón arról beszélt, a Kínában észlelt 130 Omicron-változatból végül 50 vezetett járványok kitöréséhez. Az országban genetikai adatbázist hoztak létre, hogy "valós időben nyomon követhessék" a különböző törzsek fejlődését és a közegészségügyre gyakorolt lehetséges hatásait. 

Az Euronews idézi Jeremy Luban, a Massachusetts-i Egyetem orvosi karának virológusát is, aki elmondta, nem teljesen tiszta, hogy mi történik Kínában, így arról is csak korlátozottak az ismereteink, hogy egy egy új variáns szekvenálása miként halad. Ez az az eljárás, módszer, amivel a kutatók meghatározzák egy vírus genomját, a vírus RNS-éből pedig "kiolvassák", hogy milyen fehérjék építik fel a kórokozót, amivel ki tudják fejleszteni a hatásos ellenszert.