"Moldova jelenleg a klinikai halál állapotában van, ahova a jelenlegi hatóságok taszították az országot" - jelentette ki Dini Turcanu ellenzéki politikus, az egymilliárd dolláros (404 milliárd forint) banki csalási botrányok ügyében elítélt Ilan Shor üzletember pártjának politikusa.

A 3,5 millió lakosú kelet-európai ország súlyos gazdasági nehézségekkel küzd: a az energiaárak szeptemberben 29, egy hónappal korábban pedig 50 százalékkal ugrottak meg, a posztszovjet állam inflációja pedig mintegy 34,3 százalékkal rekordmagas értékre nőtt.

A kamatlábat 21,5 százalékra emelték, s noha Chisinau nullára csökkentette az ország idei növekedési becslését, Natalia Gavrilita kormányfő múlt hónapban 1,5 százalékra becsülte a gazdasági növekedést a jövő évre szólóan.

Moldova egy tavaly aláírt szerződés értelmében az orosz Gazpromtól vásárolja a gázt, melyért azonban nem szerződésben rögzített összeget, hanem hónapról hónapra korrigált árat fizet, amely a nemzetközi energiaválság közepette jelentősen megemelkedett.