Liz Truss, az Egyesült Királyság miniszterelnöke felkereste a Konzervatív Párt 1922 Bizottságának vezetőjét,Sir Graham Bradyt, miután megállapodtak abban, hogy a nyári pártelnök-miniszterelnök választás után egy újabb "castingot" tartanak. Ehhez persze előbb lemond a mandátumáról - írja a BBC. Az új választás egy héten belül megkezdik. Truss hat hétig áll az Egyesült Királyság élén.

Egészen pontosan 45 nap telt el azóta, hogy átvette a stafétabotot elődjétől Boris Johnsontól. Ezzel ő legrövidebb ideig szolgáló kormányfője az országnak, a második helyre szorította George Canningot, aki 1827-ben 119 nappal hivatalba lépése után kényszerült lemondásra.

Egy hónapja kezdődött

A nagy lejtmenet egy hónappal ezelőtt, szeptember 23-án kezdődött, amikor az azóta lemondott Kwasi Kwarteng pénzügyminiszter nyilvánosságra hozta jelentős adócsökkentéseket tartalmazó javaslatát, "kis költségvetését". Az ebben szereplő adócsökkentéseket a piacok, a szakértők, köztük az IMF eltúlzottnak ítélte, így lejtőre került a font.

A kormánypárt politikusai dühösen reagáltak a javaslatra, ami a napokban odáig fajult, hogy a tory képviselőcsoport távozásra szólította fel miniszterelnökét.

Az ellenzéki Munkáspárt vezére, Keir Starmer természetesen előrehozott választások kiírását követeli. Kisvártatva csatlakozott a Munkáspárthoz a Skót Nemzeti Párt és a Liberális Demokraták.

Szubjektív sokk

Soha életemben nem láttam még ehhez hasonlót. Hogy világos legyen miről van szó: Truss azt mondta a sajtónak egy nappal a lemondása előtt, hogy harcos alkat és ő fogja vezetni a torykat a következő (2024. végi) parlamenti választásokon - írja Nick Eardley, a BBC vezető politikai újságírója.

A változás fénysebességű, a kérdés az, hogy a Konzervatív Párt össze tud-e állni egy új vezető mögött, és hogy el tudják-e kerülni az előrehozott választás kiírását. (Egy megjegyzés: a Magyar Szocialista Párt 2010-es óriási parlamenti választási vereségéhez nagyban hozzájárult az egy évvel korábban, Gyurcsány Ferenc lemondása után tartott "miniszterelnök-casting", azaz az, hogy másodszor váltottak kormányfőt egy parlamenti cikluson belül, ráadásul kaotikus körülmények között - a szerk.)

A BBC szakírója szerint példa nélküli, amilyen gyorsan ez a válság kibontakozott, példa nélküli a krízis mélysége, legalábbis a brit belpolitikában.

Máris találgatnak

Máris megindult az utódtalálgatás. A fogadóirodák szerint Rishi Sunak volt pénzügyminiszter esélye a megválasztásra 36 százalék, Penny Mordaunt volt környezetvédelmi miniszteré 18 százalék, Ben Wallace védelmi miniszteré 9 százalék. Jeremy Hunt, az egy hete kinevezett pénzügyminiszter jelezte, hogy nem indul a pártelnök-miniszterelnöki tisztségért.

A választási folyamatról annyi derült ki, hogy ha a parlamenti frakció tagjai meg tudnak állapodni egy jelöltben, akkor nem lesz kampány, ha nem akkor lesz, és a nyári szavazáshoz hasonlóan a két állva maradó jelölt közül a párttagság választhat.