Miután Buteflika uralmának 20 év után 2019 áprilisában lett vége, amikor lemondásra kényszerítették, pénteken meghalt az egykori elnök.

Buteflika a nyolc évig tartó, 1962-ben lezárult algériai függetlenségi háború veteránja volt. Az 1980-as évek elején külföldi száműzetésbe kényszerült, Dubajban élt, és az emír családjának egyik tanácsadójaként dolgozott. Az 1990-es években tért vissza hazájába, amikor Algériában iszlamista terror dúlt. A hadsereg támogatásával 1999-ben választották elnökké. Államfőként sikerült fegyverszünetet kötnie az iszlamistákkal, és elindított egy nemzeti megbékélési folyamatot.

2011 januárjában országszerte tömegtüntetések kezdődtek, melyek követeléseit Buteflíka kormányzata részben teljesítette és február 24-én megszüntette az 1992 óta tartó szükségállapotot az országban. A szociális probléma kezelhető maradt a szénhidrogénexportból származó bevételek révén, Algériának sikerült elkerülnie az erőszak és káosz újbóli eszkalálódását az országban.

Buteflika elnökké választását követően valóságos reformfolyamat kezdődött az országban, amelynek eredményeként a többpártrendszer gyökeret eresztett, a sajtó szabad lett, s a nők bevonása a társadalmi-politikai életbe is sikeresnek mondható. A 2012. májusi törvényhozó választásokon a 462 tagú képviselőházba 147 nő került be - írja a Wikipedia.

2013-ban agyi érkatasztrófa érte, és ezután ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt. 2019 tavaszán, miután bejelentette, hogy ötödször is indulni akar elnökválasztáson, tömegtüntetések kezdődtek. Miután a megmozdulások nem maradtak abba, az államfő, akit a hadsereg is távozásra szólított fel, az év áprilisában lemondott. A rendszerellenes tüntetések azonban folytatódtak.

Halálának okát nem közölte Abdel-Madzsid Tebbun jelenlegi elnök hivatala.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport