Eddig 11 cég jelezte, hogy szeretné megvásárolni a Hunyad megyei Marosnémetiben található erőművet - írja a Maszol. Az érdeklődők között külföldiek is vannak: egy-egy kanadai, dél-koreai, illetve jordániai cég. Az árverést július 15-re tűzték ki.

Ha első nekifutásra nem sikerülne vevőt találni, akkor az árverést megismétlik július 29-én, szükség esetén pedig augusztus 12-én és augusztus 26-án is. A kikiáltási ár 91,23 millió euró, amire rájön az áfa. A licitálóknak 10 millió eurót kell előzetesen letétbe helyezniük, a vételár folyósítására pedig 120 nap áll majd rendelkezésükre.

A kiírási feltételek értelmében a vásárlónak egy 800 MW beépített teljesítményű új áramtermelési kapacitást kell létrehoznia. Az új erőműnek gázzal és/vagy megújuló energiaforrásokkal kell működnie. A beruházást 2026-ig kellene befejezni.

A Hunyad Energetikai Komplexum (CEH) tulajdonában levő, veszteségesen működő marosnémeti erőművet 2021 márciusában állították le, az alkalmazottait pedig elbocsátották. Az objektum 329,8 hektáron terül el, épületek és berendezések tartoznak hozzá.